onderwerp:
zo help je je kind om droog te leren slapen
Bedplassen is helemaal niet abnormaal, toch voelen veel kinderen zich beschaamd over een nachtelijk ongelukje. Wist je dat je droog slapen kan je trainen? Een urinealarm of plaswekker is een doeltreffende manier om je kind te helpen om snel(ler) te stoppen met bedplassen. Lees er alles over in dit artikel.
1. zo werkt een urinealarm
Een urinealarm is draadloos verbonden met een plasbroekje waarin sensoren zijn ingebouwd. Je kind draagt dat broekje om te gaan slapen. Plaats de ontvanger op ongeveer vijf meter afstand van je kind. Wanneer de eerste druppels urine in het broekje komen, gaat het alarm onmiddellijk af. Je kind wordt wakker van dat geluid en zal opstaan om de wekker af te zetten. Op dat moment kan je kind gaan plassen op het toilet en vervolgens een droog broekje aantrekken om verder te slapen. Het dagelijks herhalen van deze ‘plastraining’ zorgt ervoor dat je kind na verloop van tijd uit zichzelf en op tijd zal wakker worden als het moet plassen.
2. wat te doen als je kind blijft bedplassen
Als het urinealarm na enkele weken geen verbetering oplevert, is je kind er waarschijnlijk nog niet klaar voor. Er kan ook een medische reden zijn waarom het niet lukt. Het kan zeker geen kwaad om een afspraak te maken met je huisarts of een uroloog.
3. wat je moet weten
- De ideale leeftijd voor een plastraining met een urinealarm is ten vroegste rond 6 jaar. Op een vroegere leeftijd beginnen heeft weinig zin.
- Het urinealarm beschikt optioneel over een trilfunctie: in combinatie met het geluidssignaal zorgt het trillen ervoor dat een diep slapend kind toch wakker wordt.
- Het alarm klinkt heel luid. De kans is groot dat je er als ouder ook van wakker wordt. Belangrijk is dat je je kind zelf laat wakker worden en hem ook zelf het alarm laat afzetten.
- Als de lakens toch nat zijn, verschoon je het bed best onmiddellijk. Laat je kind hierbij helpen, dit helpt om het proces te verwerken.
- Stimuleer je kind: het motiveren van zelfstandigheid heeft een positieve invloed op de training. Verwijt nooit: dat zorgt er enkel voor dat het langer duurt vooraleer het bedplassen zal stoppen.
- Maak je kind tijdens de training niet tussentijds wakker om te gaan plassen. De bedoeling is dat dit uiteindelijk volledig spontaan gebeurt.
- Het is belangrijk dat je kind voldoende blijft drinken tijdens de dag. Vanaf de late namiddag kan je het drinken afbouwen. Door stelselmatig minder te drinken kan de blaas op de duur geen grotere inhoud meer aan. Ook te geconcentreerde urine prikkelt de blaaswand en verhoogt de kans op bedplassen.
4. op maat van je kind
Slaaptraining hoeft niet saai te zijn voor je kind. Stimuleren en motiveren speelt daarbij een belangrijke rol. Ook een visueel element helpt om je kind de plastraining als positief te laten ervaren. Sommige plaswekkers werken met een app. Ontdek ons aanbod plaswekkers in de webshop.
plaswekker huren in onze uitleendienst
Een urinealarm heb je maar tijdelijk nodig. Daarom kan je het toestel ook gemakkelijk huren bij onze uitleendienst. Bekijk hier de huurtarieven en -voorwaarden. Om hygiënische redenen kunnen we de bijhorende wasbare broekjes niet verhuren. Die kan je aankopen in onze webshop.