Zo snel mogelijk terug deelnemen aan het dagelijks leven – én je daar goed bij voelen – is een belangrijke stap in het genezingsproces na een borstoperatie. Het kiezen van een borstprothese neemt een aparte plaats in binnen dat proces.
Borstprothesen zijn meestal gemaakt uit een zacht siliconenmengsel en zorgen voor een zacht en natuurlijk uitzicht en gevoel. Iedere vrouw ervaart dit anders.
Lees meer over de tussenkomsten van je ziekenfonds bij borstkanker.
voorlopige protheses
Meteen na je operatie kan je nog geen siliconenprothese dragen. Je wonde moet eerst helemaal genezen. In die periode, de eerste 6 weken na je operatie, kan je een postoperatieve prothese of voorlopige prothese dragen. Deze zachte, comfortabele prothese bestaat uit een voorgevormd hoesje met speciale medicinale watten. De meeste modellen hebben een gladde voorzijde en een katoenen achterzijde, en zijn afgewerkt met antibacterieel microzilver. Sommige modellen hebben een anti-slipzijde zodat ze niet kunnen verschuiven in je bh. Een voorlopige prothese verhindert irritatie van je gevoelig huidweefsel, en brengt een zeker volume en symmetrie terug. Hierdoor voel je je zeker en veilig. Een voorlopige prothese kan je ook dragen tijdens het slapen. Ontdek het gamma voorlopige borstprotheses.
definitieve protheses
Een definitieve prothese is verkrijgbaar in verschillende modellen, vormen en maten.
deelprotheses
Bij een operatie wordt niet altijd de volledige borst verwijderd. Na een borstsparende operatie of borstreconstructie kan je met een deelprothese de symmetrie van je borst zo goed mogelijk herstellen om je terug op en top vrouw te voelen. De randen van een deelprothese voelen zacht aan en zorgen voor een zachte overgang. Je kan een deelprothese direct op de huid dragen zonder gevaar voor irritatie. Net als een volledige prothese bestaat een deelprothese in een klevende en niet-klevende vorm. Ontdek het gamma deelprotheses.
volledige protheses
Deze protheses zijn gemaakt van zachte siliconen die helpen om je figuur te herstellen. Het gewicht komt overeen met het gewicht van een eigen borst van dezelfde grootte. Er bestaat ook een light prothese die 30% minder weegt, noodzakelijk bij lymfoedeem. Je kan kiezen voor een niet-klevende protheses. Die kan je in een aangepaste beha bevestigen. Een discreet in de beha verwerkt hoesje houdt je prothese stevig en soepel op zijn plaats. Er bestaan ook klevende protheses: die worden rechtstreeks op je huid gekleefd en vormen zo samen een geheel met je lichaam.
Officieel kan je vanaf 6 weken na je operatie tegemoetkoming voor een siliconenprothese krijgen. We raden aan om pas te beginnen met de aanschaf van een borstprothese als alle wonden volledig genezen zijn en de postoperatieve zwelling helemaal is verdwenen. Ontdek het gamma.
sport- en zwemprotheses
Zwemmen is een ideale sport om weer in beweging te komen na een operatie. In principe mag je zwemmen met een gewone borstprothese, die is bestand tegen chloor en zeewater. Toch raden we je aan om een speciale zwemprothese uit te proberen. Ondervinding leert dat heel wat vrouwen daar de voorkeur aan geven. Een zwem- of sportprothese is niet altijd lichter maar de silicone die gebruikt wordt is sterker en beter bestand tegen chloor en zweet. Ze hangt ook niet door in je badpak of bikini. Hier komt de mutualiteit niet in tussen. Ontdek onze sportprotheses.
In de Goed thuiszorgwinkels vind je daarnaast nog een uitgebreid aanbod aan badmode, lingerie en hoofdsjaaltjes. Kom langs, ontdek de talrijke mogelijkheden en voel je weer op en top vrouw tijdens het genezingsproces.
Lees hier meer over de tegemoetkomingen voor borstprotheses.