Er zijn verschillende vormen van diabetes. Hieronder lichten we de meest voorkomende toe:
diabetes type 1
Diabetes type 1 komt vaak voor bij kinderen en volwassenen onder de veertig jaar. Al kan je het ook op latere leeftijd krijgen. De symptomen treden plots op. De oorzaak is een fout in je afweersysteem waardoor je alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Hoe die fout ontstaat blijft onduidelijk. Wel is bewezen dat erfelijkheid een rol kan spelen.
diabetes type 2
Diabetes type 2 treedt meestal op bij veertigplussers en wordt daarom ook vaak ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. In tegenstelling tot vroeger komt type 2 ook steeds meer bij jongere mensen voor, en dat is opvallend.
Anders dan bij type 1 maakt je alvleesklier in dit geval wel nog insuline aan. De hoeveelheid insuline is echter onvoldoende en/of je lichaam is minder gevoelig voor de werking ervan. Ook hier kan erfelijkheid een rol spelen. Gezond leven is zeker belangrijk: te weinig beweging en overgewicht verhogen mee de kans op diabetes type 2.
Lees meer over de symptomen van diabetes en hoe je diabetes behandelt.
zwangerschapsdiabetes
Zwangere vrouwen kunnen tijdens de tweede helft van hun zwangerschap last krijgen van zwangerschapsdiabetes. Bij deze vorm van diabetes verhinderen de zwangerschapshormonen de werking van de insuline. Daardoor is er meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid suiker ter hoogte van de weefsels en cellen binnen te laten. Niet elke zwangere vrouw heeft hier last van: de pancreas reageert hier immers op door meer insuline te produceren. Maar soms kan de pancreas de toegenomen vraag naar insuline niet volgen.
Bij die zwangerschappen wordt de suiker in het bloed niet meer vlot opgenomen en stapelt de suiker zich op. Na de bevalling wordt de bloedsuikerwaarde meestal vanzelf terug normaal.