Wanneer je last hebt van eenzijdig gehoorverlies kan een gehoorapparaat soelaas bieden. Bij eenzijdig gehoorverlies zijn er enkele opties mogelijk.
CROS-aanpassing
Een hoorapparaat met CROS-technologie wordt gebruikt door mensen met een doof oor en een goed oor. Aan het oor met een beperkte functie wordt een CROS-toestel geplaatst. Dit lijkt op een hoorapparaat, maar het toestel bevat alleen een microfoon en geen luidspreker. Dit toestel stuurt de opgevangen geluidsgolven niet naar het (dove) oor waar het wordt gedragen, maar wel naar het hoorapparaat dat de gebruiker in het normaal horende oor draagt.
BiCROS-aanpassing
Een hoorapparaat met BiCROS-aanpassing kan je vergelijken met een apparaat met CROS-technologie. Het verschil is dat bij BiCROS de geluiden die worden opgevangen in het hoorapparaat (aan het niet-dove oor) ook worden versterkt. Deze technologie is gericht op mensen met een doof oor en gehoorverlies aan het andere nog werkende oor.
BAHA (botverankerd hoortoestel)
Dit hoortoestel bestaat uit een uitwendige spraakprocessor en een inwendig implantaat dat operatief op het bot achter het oor wordt bevestigd. De processor vangt geluidsgolven op en zet die om in mechanische trillingen. Die trillingen worden via een titanium koppelstuk of magneet doorgegeven aan het implantaat. Van daaruit worden de trillingen via het schedelbot naar het binnenoor geleid.
Lees hier meer over beengeleiding of BAHA.
cochleair implantaat
Deze oplossing is vooral bedoeld voor zeer slechthorende en dove mensen. Een CI werkt net als een BAHA met een uitwendige spraakprocessor en een inwendig implantaat. Een microfoon vangt geluid op en stuurt dit via de processor naar het inwendige deel. Daar wordt het geluid omgezet naar elektrische signalen die het gehoorzenuw stimuleren. Die zenuw stuurt het signaal vervolgens door naar de hersenen die het signaal herkennen als geluid.
Lees hier meer over een cochleair implantaat.