Bij sommige soorten is de oorzaak van haaruitval onbekend. Bij andere is de oorzaak erg duidelijk. We gaan even dieper in op de meest gekende oorzaken van haaruitval.
1. zwangerschap
Tijdens je zwangerschap zal je haardos tijdelijk vaak voller worden. Tijdens je zwangerschap liggen je oestrogeenwaarden namelijk hoger, waardoor je minder haar verliest. Een paar maanden na je bevalling, zal je plots een toename merken van haaruitval door je veranderende hormonenhuishouding.
2. stress
Stress is erg nefast voor je gezondheid en je haar. Als je langdurig onder spanning staat, kan ook je haar daar de gevolgen van dragen. Probeer je leven dus zo rustig mogelijk aan te pakken. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, rust en gevarieerde voeding is zeker aangeraden.
3. schildklieraandoening, infecties of een vitaminetekort
Haaruitval kan ook wijzen op andere onderliggende problemen. Bijvoorbeeld dat er iets schort aan de werking van je schildklier. Ook infecties of een auto-immuunziekte kunnen zorgen voor haaruitval. Deze haaruitval is meestal op te lossen met medicatie of therapie.
Wanneer je lichaam worstelt met een vitaminetekort kan je ook last krijgen van haaruitval. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan vitamine B of ijzer. Het nemen van een voedingssupplement kan eventueel helpen. Ga voor alle zekerheid naar je huisarts voor een bloedafname om je vitaminetekort in kaart te brengen.
4. menopauze
Vrouwen in de menopauze zullen opmerken dat naast hun lichaam ook hun haar verandert. Omdat de hormonenbalans wijzigt door een verminderde aanmaak van oestrogeen en progesteron wordt het haar dunner en kan het sneller uitvallen.
5. krachtinwerking
Door bepaalde druk of kracht op je haren uit te oefenen kan er ook plaatselijke haaruitval optreden. Denk aan een kapsel waarbij aan je haar wordt getrokken zoals strakke vlechten of extensions.
6. schimmelinfecties
Bij een schimmelinfectie van de hoofdhuid ontstaan er rode schilferende vlekken op je huid. Omdat je haren op die vlekken zullen afbreken, kunnen er kale plekken ontstaan.
7. littekens
Bij littekens op je hoofdhuid kan er blijvende kaalheid optreden. Denk bijvoorbeeld aan littekens die je oploopt omwille van brandwonden.