onderwerp:
5 veelvoorkomende ziektes bij je huisdier
Iedereen weet waarschijnlijk wel dat huisdieren al eens met vlooien of andere parasieten thuiskomen. Soms dragen ze ook courante virussen met zich mee die katten- of konijnenziekte veroorzaken. Maar wist je ook dat sommige menselijke ziektes ook bij dieren kunnen voorkomen? Herken je deze aandoeningen of symptomen, dan is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts.
gewrichtsproblemen
Katten of honden kunnen op hun oude dag een beetje een houterig ‘loopje’ hebben. Ook het feit dat ze niet meer zo vlot springen of rennen is dan niet zo vreemd. Maar gaat je viervoeter opvallend vaak liggen, komt hij niet meer uit zijn mand of geeft hij er tijdens een wandeling de brui aan? Gromt, jankt of bijt hij bij bepaalde aanrakingen? Dan zou hij wel eens last kunnen hebben van gewrichtsproblemen. Reuma, artrose of zelfs een hernia kunnen namelijk ook bij gezelschapsdieren voorkomen.
epilepsie en dementie
Net als bij mensen zitten de hersenen van dieren erg complex in elkaar. En ook daar kan het wel eens fout lopen. Epilepsie bij dieren komt bijvoorbeeld vaker voor dan we denken. Je hebt het als baasje niet altijd meteen in de gaten omdat aanvallen van voorbijgaande aard zijn. Symptomen van epilepsie zijn zenuwtrekjes, stuiptrekkingen, stijve ledematen, omvallen, bewustzijnsverlies, schuimbekken of klappertanden. Begint je (oudere) huisdier zich langzaam maar zeker anders te gedragen? Reageert het verward of plast het op ongewone plaatsen in huis? Dan is dementie een mogelijke oorzaak.bronchitis
Ook bij een dier begint een infectie aan de luchtwegen meestal met hoesten en een lopende neus. De oorzaak van bronchitis kan een virus of bacterie zijn, maar net zo goed een allergische reactie, op sigarettenrook bijvoorbeeld. Dieren kunnen ook aan chronische bronchitis lijden, waarbij hun luchtwegen zonder duidelijke reden ontstoken zijn. Een vroege diagnose en behandeling zijn daarbij belangrijk om de klachten niet uit de hand te laten lopen en je huisdier een comfortabel leven te geven.overmatig plassen
Plast je hond of kat veel en drink het dier (veel) meer dan normaal? Let goed op of dit zo blijft, en schakel tijdig de dierenarts in. Overmatig plassen is namelijk een duidelijk teken dat er iets mis is. Het kan op verschillende zaken wijzen, zoals suikerziekte (diabetes), een lever- of nieraandoening of een urineweginfectie die kan leiden tot een blaasontsteking.
kanker
Helaas zijn ook dieren niet immuun voor kanker. De symptomen ervan zijn heel uiteenlopend, waardoor het lastig is om ze meteen te herkennen. Een abnormaal gezwel is vrij duidelijk, maar een afwijkende geur en verminderde eetlust kunnen ook op andere aandoeningen wijzen. Sommige dieren zijn vatbaarder voor kanker, zoals tamme ratjes bijvoorbeeld. Zij stammen namelijk af van laboratoriumratten die vroeger voor kankeronderzoek gekweekt werden. In hun geval gaat het gelukkig meestal om goedaardige tumoren.
extra tips voor een gezond beestje
Net als mensen hebben huisdieren baat bij een gezonde levensstijl. Zo help je ziektes en ongemakken bij je lievelingsdier te voorkomen. Denk hierbij aan volgende zaken:
evenwichtige voeding
Geef je hond of kat specifieke dierenvoeding waar alle nodige bouwstenen en voedingsstoffen in zitten. Vermijd tafelrestjes, die bevatten vaak te veel vetten of suikers die tot overgewicht, tandbederf of andere aandoeningen kunnen leiden.
sport en ontspanning
Regelmatig bewegen houdt het lichaam van onze dieren sterk, met een gezond gewicht en minder kans op ziekten tot gevolg. Anderzijds hebben ze ook ontspanning nodig. Zorg dus zeker voor een plekje waar je dier rustig zichzelf kan zijn.
voedingssupplementen
Met de juiste voedingssupplementen geef je je viervoeter een extra boost voor een gezonde huid of vacht of een betere werking van bepaalde lichaamsfuncties. Ook bij het herstellen na een ziekte kan de dierenarts supplementen voorschrijven.
check-ups
Tijdens een jaarlijkse controle kijkt de dierenarts het gebit, de ogen en oren van je huisdier na. Maar ook gewicht, vaccinaties en eventuele ontworming worden opgevolgd. Ga regelmatig bij je dierenarts langs: zo worden onderliggende problemen en ziektes sneller opgespoord.
op zoek naar de beste verzorging voor je huisdier?
Vraag bij je Goed apotheek naar geschikte hygiëne- en gezondheidsproducten voor jouw huisdier.