Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

incontinentie

artikel 28 april 2022

verzorg je huid bij incontinentie

Wist je dat je huid eigenlijk een beschermende laag is voor je lichaam? Je huid beschermt je tegen invloeden van buitenaf, schakelt ziektekiemen uit en slaat voedingsstoffen op. Zorg dragen voor je huid is dus zeker noodzakelijk. Extra aandacht is vereist als je last hebt van incontinentie. Urineverlies maakt je huid immers extra kwetsbaar. Lees hier hoe je je huid extra kan verzorgen bij incontinentie.

verzorg je huid bij incontinentie

hoe evolueert je huid?

Naarmate je ouder wordt verzwakt je huid. Je huidlagen worden dunner, gevoeliger en kwetsbaarder. Ook de verdedigingsfunctie van je huid wordt minder sterk. Je huid is daardoor gevoeliger voor huidirritaties of –infecties. Extra bescherming is dus zeker geen overbodige luxe bij een oudere huid. En zeker niet als je huid ook nog in contact komt met urine als gevolg van incontinentie.

huidverzorging bij incontinentie

Huidhygiëne is belangrijk als je last hebt van incontinentie of ongewenst urineverlies, Urine bevat enzymen die je huid kunnen aantasten. Je zorgt er dus best voor dat je urine zo weinig mogelijk in contact komt met je huid.

  • Kies voor goed absorberend incontinentiemateriaal. Check steeds de absorptiegraad van je incontinentieverband of wegwerpbroekje of vraag advies aan onze specialisten continentiezorg. Kies ook voor goed ademend incontinentiemateriaal. Luchtcirculatie helpt om huidletsels en irritatie tegen te gaan. Dat ‘ademen’ is nodig om het nadelig effect van de combinatie tussen warmte, vocht en eventuele wrijving op je huid tegen te gaan.
  • Maak je huid zacht schoon, best zonder water of zeep. Water en zeep kunnen je huid uitdrogen. Zeep bevat reinigingsingrediënten die op je huid kunnen achterblijven bij het wassen, voor irritatie kunnen zorgen of de natuurlijke vetten op je huid kunnen aantasten. Een goed alternatief is je huid verzorgend wassen met speciaal ontworpen vochtige wegwerpwashandjes of een zachte wascrème die je niet met water hoeft na te spoelen. Deze washandjes of crème kan je ook gebruiken als tussentijdse opfrissing tussen twee verschoonbeurten door.
  • Zorg dat de verzorgingslotion of –crème die je gebruikt bij ongewenst urineverlies geschikt is voor een gevoelige huid. Breng de lotion of crème best dagelijks aan op je droge en schone huid. Soms kan het ook meermaals per dag. Laat je hierover informeren door je apotheker of specialist continentiezorg. De lotion of crème verzacht het droge en soms branderige gevoel van je huid en helpt de zuurtegraad en vochtbalans van je huid op peil houden.
  • Een huidverzorgingsproduct voor continentiezorg bevat vaak hydraterende en verzachtende stoffen zoals vitamine E, glycerine en natuurlijke oliën. De vochtinbrengende bestanddelen helpen de natuurlijke vochtbalans van je huid bewaren. Sommige bevatten ook zinkoxide, een stof die je huid beschermt en huidirritatie doet afnemen.
  • Gebruik een barrièrecrème om je huid te beschermen. Deze crème, spray of zalf beschermt je huid tegen lichaamsvloeistoffen. Barrièrecrème vormt letterlijk een ‘barrière’: een vetvrije, transparante en vochtafstotende laag op je huid die dienst doet als extra beschermlaag tegen dermatitis (ontsteking van de huid) en huidirritatie.
  • De beschadiging van je huid door urine en ontlasting wordt ook incontinentie dermatitis Hierbij ontstaan rode en geïrriteerde plekken. Hoe langer je huid in contact is met urine en/of ontlasting, hoe meer belastend dat voor je huid is. Wacht dus niet te lang om incontinentiemateriaal te verschonen of te vervangen eens het verband of broekje volledig verzadigd is.

tip: lees ook ons artikel over de huidverzorging bij kinderen met incontinentie

incontinentie bij mensen met een beperking

Huidverzorging bij mensen met een beperking vereist vaak extra aandacht. Als mantelzorger hou je hier best rekening mee. Mensen met een beperkte mobiliteit kunnen vaak niet in bad of onder de douche. Hun verzorging gebeurt in veel gevallen in bed of in liggende positie. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen en wasmethodes waarmee het reinigen van de huid zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener comfortabeler kan verlopen.

  • Afspoelen is niet nodig bij een reinigingsproduct zonder water en zeep.
  • Je kan deze reinigingsproducten gebruiken over het volledige lichaam, ook op en rond de intieme zones waar het effect van urineverlies het sterkst is.
  • Door de combinatie van reinigen en verzorgen verkrijg je in een eenvoudige wasbeweging een propere, frisse en gezonde huid.
  • Als zorgverlener kan je met minder belasting van je rug een goede hygiëneroutine toepassen.

Heb je als mantelzorger vragen rond huidverzorging bij incontinentie?

Maak gerust een afspraak met een van onze specialisten continentiezorg in een Goed thuiszorgwinkel bij jou in de buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius