Om te weten welk loophulpmiddel je nodig hebt, is het belangrijk om eerst na te denken waarvoor je de loophulp juist wil gebruiken. Heb je nood aan meer ondersteuning binnenshuis, of wil je eerder extra ondersteuning buitenshuis? Gaat het om een tijdelijke oplossing of heb je permanent een loophulp nodig?
Afhankelijk van je noden en voorkeuren, kan je kiezen uit 2 soorten loophulpen, namelijk loophulpen zonder wielen of loophulpen met wielen.
Laat je zeker informeren bij je Goed thuiszorgwinkel. Onze medewerkers luisteren naar jouw verhaal en zoeken samen met jou naar een geschikte oplossing.
loophulp zonder wielen
Vaak helpt een wandelstok of een looprek al om zelfstandig in beweging te blijven. Deze hulpmiddelen zijn vooral bedoeld voor gebruik binnenshuis en zijn zeker nuttig bij aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of multiple sclerose. Krukken zijn eerder bedoeld voor tijdelijk gebruik zoals bij een revalidatie na een ongeval.
Bij een loophulpmiddel zonder wielen hoef je niet zelf te remmen. Dat is handig is als je bijvoorbeeld last hebt van spierspasmen. Loophulpen zonder wielen zijn bovendien zeer licht en vaak ook plooibaar zodat je ze gemakkelijk kan meenemen. Ze zijn in de hoogte verstelbaar voor een optimaal gebruikscomfort.
loophulp met wielen
Een loophulp met wielen wordt ook een rollator genoemd. Heb je niet veel kracht in je armen of handen? Dan is een rollator een goed idee. Je hebt de keuze uit rollators voor binnen, buiten of beide.
- Een rollator voor binnen is doorgaans smaller en wendbaarder zodat je je ook door kleine ruimtes eenvoudig kan manoeuvreren. De rollator is vaak voorzien van een dienblad, zodat je eten of drinken kan verplaatsen. De wieltjes zijn zo ontworpen dat ze je vloer niet zullen b.eschadigen.
- Een rollator voor buiten heeft meestal bredere wielen zodat die ook op een minder effen ondergrond voldoende ondersteuning biedt. De meeste modellen hebben een opbergmand en eventueel een zitje, wat het aanschuiven aan de kassa bij de supermarkt bijvoorbeeld een stuk aangenamer maakt. Een buitenmodel is meestal makkelijker opvouwbaar en mee te nemen dan een loophulp voor binnen.
- Rollators voor binnen en buiten zijn gemaakt om je binnen in huis en buitenshuis veilig en comfortabel te kunnen verplaatsen. Deze rollators zijn vaak wat robuuster dan rollators voor binnen, en zijn wendbaarder voor meer bewegingsvrijheid.
Lees ook waar je op moet letten bij het kiezen van een rollator.