onderwerp:
4 opties om vlot medicatie te inhaleren
Heb jij of heeft je kindje een luchtwegaandoening en moet je medicatie nemen? Er bestaan verschillende vernevelingsvormen die er voor zorgen dat de gebruikte geneesmiddelen voldoende in de longen komen. In dit artikel zetten we 4 verschillende opties op een rij.
aerosoltoestel of vernevelaar
Een aerosoltoestel zet een vloeistof om in een fijne nevel die via een mondstuk of masker wordt ingeademd. Je kan dit huren in een Goed apotheek of Goed thuiszorgwinkel. Het masker en toebehoren moet je om hygiënische redenen aankopen. Zo’n toestel is makkelijk te gebruiken en je kan meerdere geneesmiddelen mengen en in één keer toedienen, soms aangelengd met fysiologisch water.
Een nadeel is dat het toedienen langer duurt dan bij andere inhalatievormen, zo'n 8 tot 10 minuten.
Maak na elk gebruik het masker en het reservoir proper met warm water en afwasmiddel. Spoel goed na en laat daarna alles aan de lucht drogen. Lees meer over het gebruik van een aerosoltoestel.
dosisaerosol of puffer
Deze gebruiksklare systemen bestaan uit een busje met medicatie en drijfgas die in een houder met mondstuk zit. Als je op de houder drukt ('puft'), komt de dosis vrij die je moet inademen.
Hand-mond coördinatie is heel belangrijk bij het inhaleren met een puffer. Als je te laat of te vroeg inademt, of als je je adem niet lang genoeg inhoudt, komt er niet voldoende geneesmiddel in de longen. Voor kinderen en ouderen is de puffer daarom minder geschikt. Het gebruik van een voorzetkamer is een goede oplossing. Het geneesmiddel komt dan niet rechtstreeks in de mond terecht, maar in de voorzetkamer. Hieruit kan het dan in een paar keer ingeademd worden.
Zowel de voorzetkamer als het mondstuk moeten grondig gereinigd worden. Was het mondstuk minstens 1 keer per week onder warm stromend water. Voor de reiniging van de voorzetkamer raadpleeg je best de verpakking.
poederinhalator
Deze toestellen gebruiken medicatie in poedervorm, zonder drijfgas. Door krachtig in te ademen wordt de medicatie in de longen gezogen. Er zijn verschillende soorten poederinhalatoren:
- Sommige hebben een reservoir met genoeg poeder om meerdere keren te kunnen inhaleren, zoals de turbohaler.
- In andere toestellen doe je telkens één capsule, die telkens één dosis aflevert, zoals de aerolizer en handihaler.
- Er zijn ook poederinhalatoren die geladen zijn met een aantal individueel verpakte dosissen, bijvoorbeeld de diskus.
Het is belangrijk krachtig en snel in te ademen. Daarom zijn ze minder geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar. Belangrijk: adem niet uit in een poederinhalator want daardoor kun je het poeder wegblazen of doen samenklitten.
autohaler
De autohaler werkt ook met drijfgas, maar je moet niets indrukken om het geneesmiddel te verstuiven. Wanneer je inademt verstuift het toestel automatisch. Daardoor is het ook meer geschikt voor personen die problemen hebben met hun hand-mond coördinatie. Het is even wennen aan de klik die je hoort bij het vrijkomen van de medicatie. In het begin schrik je misschien een beetje, waardoor je ademhaling even stopt en niet alle medicatie wordt ingeademd.
Ga eens langs bij de Goed apotheker of Goed thuiszorgwinkel in jouw buurt. Onze medewerkers helpen je graag verder met professioneel advies en de meest geschikte producten.