Ter verduidelijking: mantelzorger word je niet. Het is eerder iets dat je overkomt omdat iemand in je omgeving hulp nodig heeft. Mantelzorg is in veel gevallen niet zo gemakkelijk. Vanuit de overheid krijgen je daarom als mantelzorger de nodige hulpmiddelen aangereikt om je leven en dat van zorgbehoevende aangenamer te maken.
Sinds 1 september 2020 kan je als mantelzorger een officiële erkenning aanvragen via het mantelzorgstatuut. Eigenlijk gaat het om twee soorten erkenningen:
- een algemene erkenning als mantelzorger
- een erkenning met sociaal voordeel
algemene erkenning als mantelzorger
Het eerste statuut biedt voorlopig geen extra voordeel. Het bewijst wel dat je mantelzorger bent. Dit is handige informatie voor artsen en verpleegkundigen bij een ziekenhuisopname van de zorgbehoevende. Als meer mantelzorgers zich officieel laten erkennen, helpt dit ook om meer zichtbaarheid te geven aan de rol van mantelzorgers.
De algemene erkenning als mantelzorger is geldig tot het wordt stopgezet. Er geldt geen beperking op het aantal erkende mantelzorgers dat de zorgbehoevende mag hebben.
erkenning met sociaal voordeel
Het tweede statuut geeft je recht op mantelzorgverlof. Als werknemer of ambtenaar kan je dan je job volledig of gedeeltelijk onderbreken om hulp of bijstand te geven aan je naaste. Een gedeeltelijke loopbaanonderbreking kan halftijds (50% presteren) of je kan je prestaties verminderen met 1/5 (80% presteren).
Per zorgbehoevende kan je:
- ofwel 3 maanden voltijds opnemen
- ofwel 6 maanden gedeeltelijk opnemen
Over je hele loopbaan kan je maximaal:
- ofwel 6 maanden voltijds opnemen
- ofwel 12 maanden gedeeltelijk opnemen
De erkenning met sociaal voordeel is een jaar geldig na de aanvraag. Vraag dit statuut dus enkel aan als je zeker bent dat je mantelzorgverlof wilt opnemen. Dit statuut is beperkt tot drie mantelzorgers per zorgbehoevende.