paracetamol
Paracetamol is een van de meest gebruikte pijnstillers voor verschillende soorten pijn, waaronder hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en menstruatieklachten. Naast het verminderen van pijn, helpt het ook koorts te verlagen. Paracetamol wordt meestal als pil ingenomen, maar bestaat ook in andere vormen: als bruistablet, zetpil, infuus of in vloeibare vorm. Je kan paracetamol zonder voorschrift kopen bij de apotheek.
Deze pijnstiller is vrij veilig, mits je hem correct inneemt en de aanbevolen dosering niet overschrijdt. De kans op bijwerkingen is kleiner in vergelijking met sommige andere pijnstillers. Let wel op: langdurig gebruik kan hoofdpijn veroorzaken. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt. Lees dus altijd goed de bijsluiter en volg het advies van je apotheek of huisarts.
ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)
Als paracetamol onvoldoende werkt, kan je ook kiezen voor ontstekingsremmende pijnstillers. Deze werken ook bij koorts. Ze worden NSAID’s genoemd, wat staat voor ‘non-steroïdal anti-inflammatory drugs’ of ‘niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen’. Enkele bekende NSAID’s zijn acetylsalicylzuur (Aspirine®), ibuprofen en naproxen.
Je kan NSAID’s innemen voor pijnen zoals tandpijn, oorpijn of bij hernia. Ook bij hevige maandstonden kunnen ze de pijn verlichten. Toch wordt er meestal aangeraden om eerst paracetamol te nemen aangezien er minder kans is op bijwerkingen.
NSAID’s zijn beschikbaar in de vorm van een pil, zetpil of gel. Deze ontstekingsremmers gaan de werking van prostaglandine tegen, een stof die ontstekingen veroorzaakt. Langdurig en overmatig gebruik kan echter maagproblemen, nierproblemen en andere bijwerkingen veroorzaken. Gebruik ontstekingsremmers altijd volgens de bijsluiter of het advies van je huisarts of apotheker. Neem zeker nooit verschillende NSAID’s door elkaar en let op voor de combinatie met andere geneesmiddelen.
narcotische pijnstillers
In sommige gevallen zijn paracetamol en NSAID’s niet voldoende. Dan komen narcotische pijnstillers, ook wel opiaten of opioïden genoemd, in beeld. Er zijn twee soorten.
- Zwakwerkende opioïden: dit zijn bijvoorbeeld codeïne en tramadol. Die worden onder andere voorgeschreven bij zware rugpijn of zenuwpijn.
- Sterkwerkende opioïden: denk aan morfine, oxycodon en fentanyl. Die worden voorgeschreven bij ernstige verwondingen, kanker en bij postoperatieve en palliatieve zorg.
Omdat het gaat om zware pijnstillers is regelmatig contact met je arts cruciaal. Die zal samen met jou een behandelplan, inclusief dosering en duur, opstellen en erop toezien dat dit je dit goed opvolgt.
Narcotische pijnstillers kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals constipatie, sufheid, verwardheid, duizeligheid en het risico op gewenning. Je kan met deze bijwerkingen ook steeds terecht bij je arts of apotheker.