Afhankelijk van de ernst van je psoriasis en je leeftijd zal je arts lokale behandelingen, medicatie in pilvorm, spuiten of een infuus en/of lichttherapie voorstellen. Vaak worden de behandelingen gecombineerd of afgewisseld. Belangrijk om te weten is dat al deze middelen de ontstekingsreactie onderdrukken en de symptomen verlichten, maar dat ze de oorzaak niet wegnemen. Dat verklaart waarom psoriasis nooit voorgoed verdwijnt. De behandeling van psoriasis is er vaak een van ‘trial & error’ om uit te zoeken wat werkt en wat goed is op lange termijn. Volg de behandeling steeds tot op het einde.
lokale behandeling van psoriasis
Dit is meestal de eerste stap van de behandeling. Patiënten met een milde of matige vorm zijn meestal geholpen met een (of meerdere) lokale behandeling(en). Om de jeuk te verminderen en je huid soepel te houden, gebruik je een goede hydraterende crème, die je bij de apotheek kan verkrijgen zonder voorschrift. Voor de hardnekkige psoriasisplekken schrijft je arts je en zalf, crème of lotion voor. Voorbeelden hiervan zijn vitamine-D crème, cortisonehoudende zalven en teerzalven.
lichttherapie
Wanneer je te veel psoriasisletsels hebt en het dus niet meer doenbaar is om ze lokaal te behandelen, stelt je dermatoloog je misschien voor om over te stappen naar lichttherapie. Ultraviolet licht remt de T-cellen in de huid, waardoor de ontsteking afneemt en de overproductie van cellen vertraagt. Ook bij lichttherapie zijn er verschillende mogelijkheden. Lees meer over UVB- en PUVA-behandelingen.
lasertherapie bij psoriasis
Voor kleine, maar hardnekkige psoriasisplekken wordt soms specifieke lasertherapie ingezet. De stralen van deze laser liggen in het verlengde van UVB-stralen, dus eigenlijk is dit ook een soort van lichttherapie. Gemiddeld zijn er 10 tot 15 behandelingen nodig om de plekken te doen verdwijnen.
systemische therapie
Als voorgaande therapieën echt niet helpen, kan overgeschakeld worden naar systemische therapie. Dit is een laatste redmiddel. Systemische therapie houdt in dat je geneesmiddelen inneemt die inwerken op de gevolgen van psoriasis, niet op de ziekte zelf. Bij de ene persoon kan bepaalde medicatie goede resultaten geven, terwijl dat bij iemand anders misschien helemaal niet zo is. Een groot nadeel van dit soort medicatie is dat ze hevige bijwerkingen kan geven. In dat opzicht moet je regelmatig op controle bij je huidarts. Een kuur met medicatie is daarom ook meestal van korte duur.
injectie met ‘biologicals’
Als je systemische therapie niet ziet zitten omwille van de mogelijke bijwerkingen, kan je in overleg met je dermatoloog opteren voor injecties met zogenaamde ‘biologicals’. Biologicals zijn kunstmatig gemaakte lichaamseigen eiwitten. Ze worden geïnjecteerd zodat ze zich kunnen binden aan bepaalde ontstekingseiwitten die een voorname rol spelen in het ontstaan van psoriasis. Na binding aan deze eiwitten wordt de werking gehinderd. Hierdoor ontstaat geen ontstekingsreactie en kunnen bestaande plekken genezen. Net als bij de medicatie hierboven, raden we aan om de keuze voor biologicals goed door te spreken met je dermatoloog.