je batterij onderhouden
In de winter daalt niet alleen de temperatuur, maar ook de actieradius van elektrische auto’s en fietsen. Toch kan je gedurende de koude maanden nog steeds optimale actieradius uit je accu halen door verstandig gebruik en onderhoud.
Waarschijnlijk ga je tijdens de wintermaanden wat minder op pad met je rolstoel of scootmobiel. Samen met de koude kan dit ervoor zorgen dat je batterij wat sneller aan capaciteit verliest. Hoe kouder het is, hoe minder ver je kan rijden (tot de helft minder). Bij temperaturen onder het vriespunt kan dit zelfs tot 70% minder capaciteit oplopen. Lees daarom zeker onze tips en instructies voor een optimaal onderhoud van je batterij.
nuttige tips voor je batterij in de winter
- Zet je scootmobiel of elektrische scooter tijdens de winter op een droge en vorstvrije plek waar het minstens 5°C is.
- Laad je batterij volledig of voor minstens tien uur op vooraleer je de ‘winterslaap’ van je scootmobiel start. Het opladen is voltooid/voldoende als het lampje van je lader groen is.
- Dat opladen is belangrijk: een batterij die gedurende lange tijd niet wordt opgeladen kan onherstelbaar beschadigd raken. Deze schade valt niet onder je garantie.
- Laad je batterij het best op in een warme of verwarmde ruimte.
- Ontkoppel de lader van je scootmobiel. Laat hem er dus niet inzitten na het opladen.
- Zijn er problemen met je batterij? Open die niet zelf, maar contacteer de hersteldienst bij Goed.
- Laad elke 2 tot 4 weken 24 uur op. Zorg dat de batterij volledig is opgeladen voor je de scootmobiel een tijdje parkeert. Ontkoppel de lader van je elektrische scooter na elke laadbeurt.
- Wanneer je een tochtje of een uitstap plant, sluit je scootmobiel dan de dag voordien gedurende 24 uur op de lader aan zodat je zeker bent dat de batterijen volledig opgeladen zijn.
ter herinnering: zo laad je je batterij op
- Koppel de lader aan je scootmobiel voor je de lader op het stopcontact aansluit.
- Laad je batterij altijd voldoende op. Laad tenminste tien uur op, dat komt overeen met een volledige nacht.
- Onderbreek je laadcyclus niet voortijdig. Laad altijd volledig op. De indicator op je lader duidt aan wanneer je batterij volledig is opgeladen.
- Is het opladen voltooid? Koppel eerst de lader los van het stopcontact en ontkoppel pas daarna je elektrische scooter van de lader.
bescherming tegen kou en regen
Wintermaanden staan garant voor idyllische taferelen met sneeuw en ijs. Heerlijk voor de kinderen, kerstkaarten en sleeën, maar niet zo geweldig voor je scootmobiel of (elektrische) rolstoel.
Bij sneeuw en ijzel worden de wegen vaak bestrooid met zout. Dit kan de lak van je elektrische scooter of rolstoel aantasten en heeft een negatieve invloed op de ketting en andere onderdelen. Probeer je scootmobiel of rolstoel dan ook maandelijks te onderhouden: regelmatig schoonmaken en de bewegende delen insmeren met siliconenspray. Je mobiliteitshulp af en toe afspoelen met water is ook een goed idee, al laat je de hogedrukreiniger beter achterwege.
Indien mogelijk, plaats dan je scootmobiel of rolstoel liefst in een vorstvrije en droge omgeving buiten het bereik van regen, sneeuw, wind of kou. Als je de accu op nog een warmere plek kan bewaren: zeker doen!
grondig winteronderhoud
Staat de winter voor de deur? Laat dan je scootmobiel en elektrische rolstoel nakijken door onze ervaren technici. Tijdens het jaarlijkse winteronderhoud voeren ze een grondige batterijtest uit, inclusief het opsporen van eventuele corrosie. We checken je elektrische scooter of rolstoel van boven tot onder: spiegels, verlichting, richtingaanwijzers, bandendruk, wielassen, wielbouten, aandrijving, laders … alle bevindingen noteren we vervolgens in je onderhoudsboekje. Je kan hiervoor terecht bij onze technici op afspraak (bel 03 205 69 24). Na afloop van je scootmobiel- of rolstoelonderhoud ben je weer zeker van een veilige mobiliteitshulp en kan je zorgeloos weer op pad.