onderwerp:
9 tips tegen snurken
Word je soms wakker van jouw eigen gesnurk? Verstoort jouw snurken de slaap van je partner? Tijd om er wat aan te doen. Hier vind je 9 praktische tips om snurken te verminderen of zelfs te voorkomen. Goed voor jouw eigen nachtrust en die van je partner.
probeer af te vallen bij overgewicht
Overgewicht kan een invloed hebben op jouw snurkgedrag. Door vetopstapeling rond je hals kan er een vernauwing ontstaan in de keelholte waardoor je meer of luider gaat snurken. Bij overgewicht is het altijd verstandig om af te vallen. Probeer gezonder te eten en vaker te bewegen. Zo verbeter je meteen ook je algemene gezondheid.
drink geen alcohol voor het slapengaan
Snurken is vaak het gevolg van verslapte spieren in de keel tijdens de slaap. Alcohol kan deze spieren verder ontspannen, en zo het snurken nog verergeren. Alcohol kan ook je ademhaling tijdens het slapen beïnvloeden, vooral als je slaapapneu hebt. Probeer om geen alcohol te drinken kort voor je naar bed gaat, of stop volledig met alcohol.
gebruik geen slaapmiddelen
Slaap- en kalmeermiddelen kunnen de spieren van je gehemelte, huig en keel verslappen. Dit heeft een invloed op je ademhaling en snurkgedrag. Stop niet zomaar met slaapmiddelen nemen. Laat je professioneel adviseren door je huisarts of een slaapspecialist om het gebruik van slaapmedicatie langzaam af te bouwen.
stop met roken
Roken irriteert je keel. De wand van je keelholte verdikt en de lucht kan er moeilijker door. Je doet er dus goed aan om te stoppen met roken. Je kan daarvoor advies inroepen van je huisarts, apotheker of een tabakoloog.
slaap niet op je rug
De positie waarin in slaapt kan invloed hebben op je snurkgedrag. Wanneer je op je rug slaapt, kunnen je tong, huig en zachte gehemelte naar achteren zakken. Omdat de lucht niet goed door kan, zal je waarschijnlijk meer of luider snurken. Het is beter dat je op je zij slaapt om je luchtwegen open te houden. Gebruik eventueel een kussen om te vermijden dat je weer op je rug draait. Je kan ook positietherapie proberen. Hierbij draag je tijdens je slaap een apparaatje dat licht begint te trillen als je op je rug gaat liggen.
behandel verkoudheid
Bij een verkoudheid raken de slijmvliezen van je neus en keel ontstoken. Dit kan leiden tot een verstopte neus. Omdat je dan meer door je mond ademt, zal je waarschijnlijk ook meer snurken. Je doet er goed aan om je verkoudheid te behandelen. Drink voldoende of spoel je neus met een zoutoplossing. Een neusspray kan ook helpen. Gebruik die enkel na goedkeuring van je huisarts.
behandel allergie
Heb je langere tijd last van een verstopte neus? Dan contacteer je best je huisarts. Het is mogelijk dat een allergie jouw snurkgedrag beïnvloedt. Een verstopte neus kan ook wijzen op neuspoliepen. Dit zijn goedaardige zwellingen in de neus. Zowel bij een allergie als bij neuspoliepen kan een behandeling helpen om het snurken te verminderen.
bespreek het met je huisarts
Als bovenstaande tips niet helpen, kan je steeds advies vragen aan je huisarts. Indien nodig verwijst die je door naar een NKO-arts (neus-keel-oorarts) voor verder onderzoek. Het is mogelijk dat je arts een mandibulair repositieapparaat (MRA) aanbeveelt. Dit is een mondbeugel die je onderkaak naar voren brengt zodat de bovenste luchtweg meer ruimte krijgt. In sommige gevallen kan een operatie aan de neus, mond of keel een oplossing bieden.
oordopjes voor je partner
Heeft de persoon met wie je het bed deelt last van jouw gesnurk? Oordopjes helpen je partner om omgevingslawaai te dempen. Zo genieten jij en je partner toch nog van een goede nachtrust.
wil je graag meer weten?
Bij je Goed apotheek staan onze apothekers klaar om naar jouw verhaal te luisteren en voor advies op maat.