Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

wandelstokken

artikel 7 maart 2023

6 tips om de juiste wandelstok te kiezen

Welke wandelstok past bij mij? Hoe hoog moet mijn wandelstok zijn? Uit welk materiaal moet die bestaan en wat voor soort handvat heb ik nodig? Als je een loophulp nodig hebt omdat je minder goed ter been bent, wil je natuurlijk het juiste exemplaar vinden. Met onze tips helpen we jou kiezen uit verschillende soorten wandelstokken.

6 tips om de juiste wandelstok te kiezen

1. gebruik

Van plan een wandelstok te kopen? Zorg ervoor dat je vooraf goed weet wanneer en hoe je die wil gebruiken. Een opvouwbaar model is bijvoorbeeld handig als je vaak onderweg bent en je loophulp niet altijd nodig hebt. Trek je er graag op uit, maar heb je af en toe nood aan een rustpauze? Dan kan je voor een wandelstok met een zitje kiezen. En als je liever wat meer ondersteuning hebt, kies dan voor een wandelstok met drie of vier poten.

2. hoogte

Belangrijk bij het kiezen van een wandelstok is de hoogte. Een wandelstok met een foute hoogte zorgt voor een verkeerde wandelhouding en kan leiden tot klachten aan je rug en schouders De stok, inclusief het handvat, moet ter hoogte komen van de bovenkant van je pols. Lees hier meer over het gebruik van een wandelstok.

Laar je begeleiden in een Goed thuiszorgwinkel in je buurt om de ideale hoogte van je loophulp te bepalen. Zo ben je helemaal zeker.

3. materiaal

Hou rekening met het materiaal dat je kiest. Wandelstokken zijn ofwel uit hout, aluminium of carbon. Hout is een klassieke keuze. Dit materiaal is stevig en duurzaam. Daarbij ziet het er ook heel stijlvol uit. Verkies je iets meer modern? Dan zijn aluminium of carbon uitstekende opties. Deze materialen zijn lichter dan hout, maar zeker niet minder sterk. Aluminium is bovendien krasbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Dat maakt een aluminium wandelstok uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik.

4. draagvermogen

Een wandelstok is gemaakt om jou te ondersteunen terwijl je stapt. De wandelstok moet dus voldoende gewicht kunnen dragen. Hou daarom rekening met het maximale gebruikersgewicht van je gewenste loophulp. Goed om te weten: een wandelstok mag niet meer dan 25% van je lichaamsgewicht dragen, tenzij het om een zitwandelstok gaat. Heb je nood aan meer ondersteuning? Dan is een looprek of rollator misschien iets voor jou.

5. handvat

De keuze van het handvat is net zo belangrijk als de keuze van het materiaal of type wandelstok. Heb je snel last van je hand of pols, bijvoorbeeld door reuma of artrose? Dan helpt een anatomische of ergonomische handgreep om de druk te verlichten. Een softgrip of gel handgreep zorgt dan weer voor een betere grip. Als die extra steun niet zo nodig is, kan je kiezen voor een klassiek recht of rond handvat. Sommige handvatten zijn enkel bedoeld voor je linker- of rechterhand. Andere handvatten kan je perfect links en rechts gebruiken.

6. design

Wandelstokken zijn enorm praktisch, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Het materiaal speelt al een grote rol in het design van je loophulpmiddel. Hout is een aanrader als je het graag klassiek hebt. Voor een meer moderne look heb je de keuze uit aluminium of carbon. Mag het wat kleurrijker zijn? Dan kan je een wandelstok kiezen met een leuke print.

wil je graag meer advies?

Je bent steeds welkom in een Goed thuiszorgwinkel. Ontdek ons ruime aanbod en laat je adviseren door onze medewerkers. We helpen je graag de juiste keuze maken.

wil je graag meer advies?
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius