Voor COPD-patiënten en andere mensen met een chronische ziekte is een huisapotheker aangeraden en vormt deze persoon een belangrijke schakel in het zorgtraject en de behandeling, om meer dan 1 reden.
geneesmiddelengebruik en therapietrouw
Als je voor het eerst geneesmiddelen moet inhaleren, zal je apotheker je uitgebreid adviseren over het juiste gebruik van een puffer of inhalator en hoe je moet inhaleren. Wanneer je al een inhalator of puffer hebt, kan je apotheker nagaan of je deze nog altijd op een correcte manier gebruikt.
Met een medicatieschema, opgesteld door je huisapotheker, weet je bovendien perfect wanneer je welk geneesmiddel moet gebruiken en in welke hoeveelheid je dat moet innemen. Ook handig om mee te nemen naar doktersafspraken. Je apotheker registreert alle voorgeschreven geneesmiddelen, maar evengoed de gezondheidsoplossingen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.
Dat wordt ook allemaal bijgehouden in je farmaceutisch dossier, dat bovendien - met jouw toestemming - gedeeld kan worden met andere zorgverleners, zoals je huisarts, je behandelende longarts en het ziekenhuis. Dit is enorm nuttig, bijvoorbeeld bij een spoedopname, of wanneer je huisapotheker met vakantie is en je bij een andere apotheek langsgaat. Lees meer over de service van huisapotheker.
stoppen met roken
Je apotheker kan je perfect begeleiden bij je rookstop. Hij of zij geeft je gepast advies over bestaande nicotinevervangers en kijkt met jou naar een oplossing die bij je past. Lees alvast meer over ‘stoppen met roken’.
griepvaccin
COPD-patiënten behoren tot de risicogroepen voor griep en krijgen daarom jaarlijks een griepprik. Je huisapotheker zal je hieraan herinneren. Lees meer over griepvaccinatie.
advies voor een actief leven
Je huisapotheker zal je ook tips geven om te bewegen, op maat van jouw gezondheidstoestand. Ook voor tips voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon kan je bij hem/haar terecht.