Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

diarree

artikel 14 juli 2023

10 tips om diarree te vermijden

Diarree kan erg vervelend en ongemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er maatregelen die je kan nemen om diarree te vermijden. Lees onze 10 tips en leer hoe je je spijsvertering gezond kan houden en wat je beter niet eet bij diarree.

10 tips om diarree te vermijden

let op voedselhygiëne

Let op wat je eet. Als je voedsel eet dat niet op de juiste temperatuur is bewaard of dat niet voldoende gekookt of gebakken is, verhoog je de kans op diarree. Let vooral op bij vlees, vis en eieren. Eet geen voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is of dat verkeerd is bewaard.

Gebruik ook aparte snijplanken en messen voor rauw vlees en groenten om kruisbesmetting te voorkomen.

eet bewust

Neem de tijd om bewust te eten. Spreid je maaltijden door de dag en sla geen maaltijden over. Kauw altijd goed op je voedsel voordat je het doorslikt. Door langzaam en grondig te kauwen, help je je spijsverteringsproces en verbeter je de opname van voedingsstoffen in je lichaam.

zorg voor een goede persoonlijke hygiëne

Je persoonlijke hygiëne verzorgen is een eenvoudige en effectieve manier om diarree te voorkomen. Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker nadat je naar het toilet bent geweest en voordat je gaat eten. Dit helpt om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen die mee diarree kunnen veroorzaken.

let op bij suikervrije producten met zoetstoffen

Zoetstoffen worden vaak toegevoegd aan suikervrije producten om ze zoet of zoeter te laten smaken. Sommige zoetstoffen, zoals aspartaam, sorbitol of maltitol, kunnen diarree veroorzaken wanneer je er te veel van eet. Overdrijf dus niet met light- of zero-producten, en lees altijd goed de ingrediëntenlijst - zeker als je gevoelige darmen hebt.

vermijd voeding waar je gevoelig voor bent

Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Net die voedingsmiddelen kunnen diarree veroorzaken. Niet iedereen verteert lactose op een vlotte manier, en ook vette en pittige voeding kan voor problemen zorgen. Vermijd die voeding als je weet dat je er gevoelig voor bent. Ook voedsel waar je allergisch aan bent of waar je een intolerantie voor hebt eet je beter niet.

drink voldoende water

Dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinken heeft een positieve invloed op je ontlasting. Water drinken helpt je spijsvertering en zorgt ervoor dat je ontlasting gemakkelijker door je spijsverteringsstelsel kan bewegen. Daarnaast helpt voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Naast water kan je zeker ook thee of bouillon drinken als gezond alternatief.

pas op bij reizen naar risicogebieden

Neem extra voorzorgsmaatregelen als je naar een risicogebied reist waar diarree vaker voorkomt. Drink alleen flessenwater, eet geen ongekookt voedsel en let op de hygiëne van de plaatselijke restaurants of streetfoodkraampjes. Raadpleeg eventueel reisadvies om meer informatie te krijgen over specifieke voorzorgsmaatregelen voor het gebied waar je naartoe reist.

eet vezels

Vezelrijke voeding is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kan helpen diarree te voorkomen. Vooral oplosbare vezels kunnen daarbij helpen. Die absorberen vocht in de darmen, wat zorgt voor een vastere stoelgang. Oplosbare vezels vind je onder meer in peulvruchten, fruit en groenten.

let op met alcohol, bruisende dranken en cafeïne

Alcohol, bruisende dranken en dranken met cafeïne kunnen je darmen irriteren en diarree veroorzaken. Drink deze dranken met mate als je weet dat ze een nadelig effect hebben op je stoelgang. Kies indien mogelijk voor niet-bruisend water of kruidenthee als verfrissende alternatieven.

vermijd stress en spanning

Stress en spanning kunnen een negatieve invloed hebben op je spijsvertering en daardoor ook diarree veroorzaken. Leer omgaan met stressvolle situaties met hulp van bijvoorbeeld meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. Neem ook de tijd voor ontspanning door dingen te doen die je leuk vindt en door regelmatig te bewegen. Probeer ook voldoende te slapen.

wil je meer weten over buikklachten?

Kom eens langs bij een Goed apotheek in je buurt. Onze apothekers geven je graag advies.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius