Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen of soorten eczeem. Gemeenschappelijke kenmerken zijn: een ontsteking van de huid die zich uit in roodheid en jeuk. Eczeem ontstaat vaak bij mensen met een droge huid. Maar mensen met eczeem krijgen dan ook weer makkelijker last van een droge huid. Door het eczeem verliest de huid immers meer vocht en bevat ze minder vetten, zelfs op plaatsen waar geen spoor van eczeem te bespeuren is. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.
De aandoening kan zowel acuut als chronisch zijn. Bij acuut eczeem drogen de blaasjes in tot korstjes, schilfert de huid en neemt de roodheid af. Bij de chronische vorm houdt de ontsteking aan, verdikt de huid, worden de huidlijnen grover en kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan.
Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt de aandoening niet krijgen door bijvoorbeeld iemand met eczeem aan te raken of in hetzelfde zwembad te vertoeven.
Afhankelijk van de plaats waar het voorkomt en het type huiduitslag, gaat het om atopisch constitutioneel eczeem, seborroïsch eczeem, nummulair eczeem … Lees meer over de verschillende soorten eczeem.