Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

ergonomie

artikel 22 maart 2023

4 tips om actief te zitten

Iedereen hangt wel eens graag languit in een zetel of stoel. Er zijn ergere zonden. Toch zal je rug je dankbaar zijn als je vooral recht en ergonomisch zit. Om je daarbij te helpen, bestaan heel wat nuttige en handige zithulpmiddelen.

4 tips om actief te zitten

1. spaar je rug

Een gouden raad als je écht goed en ergonomisch wil zitten: hou steeds rekening met de natuurlijke kromming van je wervelzuil. Als je correct op een klassieke stoel zit, bedraagt de hoek tussen je romp en bovenbeen ongeveer 100° en de hoek tussen je bovenbeen en onderbeen 90°. Je hebt echter de neiging om na verloop van tijd onderuit te zakken. Je bekken kantelt hierbij naar achteren, en op die momenten vertoont je rug een banaancurve. Dat hangen vermijd je best zoveel mogelijk. Als je goed zit, behoud je de natuurlijke S-vorm van je wervelzuil en dat verkleint de kans op rugpijn aanzienlijk.

2. verander vaak van houding

Zitten is geen uitsluitend passieve activiteit. Je kan ook actief zitten: hierbij beweeg je terwijl je zit. Ook dit zorgt voor een gezonde rug. Als je lang passief zit, ontstaat er statische spierbelasting. Dan stroomt er geen vers zuurstofrijk bloed meer naar je beenspieren, en blijven er afvalstoffen in je spierweefsel achter. Hierdoor verzuren je spieren en voel je pijn of vermoeidheid. Door tijdens het zitten vaak van houding te veranderen of te bewegen, verminder je de statische belasting van je spieren.

3. gebruik een zithulp

Een zithulp kan je helpen om de juiste houding te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden:

  • zitschijf: Een zitschijf is een opblaasbaar rond kussen dat je gemakkelijk op je (bureau)stoel kan leggen. Als je op een zitschijf zit, verandert je zithouding voortdurend. Dat zorgt voor een gezonde, ontspannen en actieve zithouding. Je kan het zelfs gebruiken om je buik- en rugspieren te trainen terwijl je zit.
  • zitspie: Een zitspie (of een zitwig) is een afgevlakt kussen dat achteraan hoger is dan vooraan. Je kan dit op gelijk welke stoel gebruiken. De spie doet je bekken kantelen, waardoor je rug automatisch rechter komt.

  • zitbal: Een zitbal is geen substituut voor een (bureau)stoel, eerder een aanvulling die je dagelijks een tijdje kan gebruiken. Een zitbal bevordert een correcte zithouding met een open hoek, met de heupen hoger dan de knieën.

  • zitkussen: Een zitkussen bevordert niet zozeer het actief zitten, maar is handig om wat hoger te zitten op je stoel of in je zetel. Een zitkussen is meestal gemaakt van traagschuim, en werkt preventief tegen doorzitwonden. Los daarvan zit je met een zitkussen ook gewoon veel comfortabeler, zeker als je lang neerzit.
  • rugsteun: Als je last hebt van rugpijn, kan je een rugsteun of rugzit gebruiken. Die komt tussen je rug en de leuning van je stoel of zetel, en biedt ondersteuning bij lumbale spanningen of afwijkingen aan je wervelkolom. Lees meer in ons dossier rugpijn.

4. blijf bewegen

Actief zitten is alvast een goede manier om ergonomisch en gezond te zitten. Zorg dus zeker voor een beweeglijke bureaustoel of een waarin je regelmatig van houding kan veranderen. Daarnaast blijft bewegen sowieso een must. Zit niet de hele dag neer, maar strek ook je benen eens en doe eventueel zelfs wat ontspanningsoefeningen. Je lichaam en rug zullen je dankbaar zijn.

Lees ook onze tips om ergonomisch te werken en alles over ergonomie in de auto

vragen over ergonomie?

Kom eens langs bij een Goed thuiszorgwinkel in je buurt. Onze productspecialisten geven je graag professioneel advies en maken je wegwijs in het aanbod hulpmiddelen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius