onderwerp:
otoplastiek - wat is dat?
Oto-wàt? Otoplastieken is niet meer dan een moeilijk woord voor op maat gemaakte oordoppen. Tegenwoordig spreken we gewoon van oordoppen op maat, die je oor volledig afsluiten en heel comfortabel zijn om te dragen. Ze bestaan in heel wat verschillende soorten, voor elke situatie is er wel een geschikt paar voor jou!
wat zijn op maat gemaakte oordoppen juist?
Op maat gemaakte oordoppen zijn ontwikkeld voor vele doeleinden en geschikt voor elke leeftijd. Otoplastieken beschermen je gehoor en voorkomen gehoorschade.
Gehoorverlies, dat is voor oude mensen! Dat denken we toch. Niets is minder waar: een onderzoek uit 2013 wees uit dat driekwart van de Vlaamse jongeren aan tijdelijk oorsuizen lijdt en dat één vijfde te kampen heeft met permanente tinnitus.
Wat heel verontrustend is, is dat slechts 5% van de ondervraagde jongeren aangeeft otoplastieken of gehoorbescherming te gebruiken. Voor dit onderzoek werden 4000 jongeren tussen 14 en 18 jaar ondervraagd.
Het toont aan dat gehoorschade zich zelfs op heel jonge leeftijd kan manifesteren. En eens je gehoorschade hebt opgelopen, is dat helaas onomkeerbaar.
waarom otoplastieken of op maat gemaakte oordoppen?
Gehoorschade kan ontstaan door lange blootstelling aan harde geluiden. Hierdoor breken de trilhaartjes in je oor af. De gevolgen hiervan doen zich niet enkel voor op fysiek, maar ook op sociaal vlak. De fysieke gevolgen kunnen oorsuizingen, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid zijn.
Andere consequenties van gehoorschade zijn dat je oor ongevoeliger wordt voor alle of bepaalde geluiden en/of tonen. Op sociaal vlak kan dit ervoor zorgen dat je moeilijker gesprekken kan volgen op plaatsen waar veel achtergrondgeluid is: op feestjes, tijdens festivals, op vergaderingen of op café.
Met op maat gemaakte oordoppen, aangepast aan je persoonlijke situatie of omgeving, voorkom je gehoorschade en daaruitvolgende ongemakken. En, niet onbelangrijk, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.
voor wie?
Zoals eerder vermeld zijn het zeker niet alleen ouderen die slechthorend worden. We zien vaker dat jongeren gehoorschade oplopen doordat ze naar luide muziek luisteren met een hoofdtelefoon of oortjes. Langdurig naar muziek luisteren door een hoofdtelefoon of via oortjes kan voor evenveel schade zorgen als kort luisteren op een te hoog volume.
Passende gehoorbescherming is dus belangrijk voor elke leeftijd. Of je nu 16 jaar bent of 88: investeren in gehoorbescherming loont absoluut de moeite. Eens je gehoorschade hebt opgelopen, is die permanent.
meer weten?
Kom langs in een hoorcentrum van onze partner Audika waar een ervaren audioloog je met plezier meer informatie geeft over de verschillende vormen van gehoorbescherming.