Een huisapotheker behoudt het overzicht over jouw volledige medicatiegebruik. Zo vermijd je dat je medicatiegegevens op verschillende plekken verspreid zitten, waardoor niemand nog een overzicht heeft. En dat houdt risico’s in, want je kan bijvoorbeeld per ongeluk twee verschillende geneesmiddelen gebruiken met hetzelfde doel of die de werking van andere medicatie beïnvloeden.
In de praktijk verandert er niet zoveel met een huisapotheker. Tegelijk is het een geruststelling dat er iemand is die het overzicht bewaart. Heeft iedereen een huisapotheker nodig?
je huisapotheker bewaart een volledig overzicht
- Elke keer wanneer je medicatie nodig hebt, raadpleegt je apotheker de medicatie die je het voorbije jaar al genomen hebt om na te gaan of dat geneesmiddel veilig is voor jou. Daarom registreert hij alle voorgeschreven geneesmiddelen die je in de apotheek komt halen systematisch in jouw dossier.
- Je huisapotheker gaat een stap verder en registreert ook alle geneesmiddelen die je zonder voorschrift komt halen, de gezondheidsproducten die een invloed kunnen hebben op de werking van je geneesmiddelen (zoals voedingssupplementen) en de medische hulpmiddelen die je gebruikt. Deze informatie is belangrijk voor een goed en veilig gebruik van jouw medicatie. Hij houdt ook persoonlijke informatie bij, bijvoorbeeld of je een bepaalde aandoening of allergie hebt. Zo ben je zeker dat je nooit een medicijn koopt dat schadelijk voor je is.
- Via een farmaceutisch dossier deelt je huisapotheker - met jouw toestemming - relevante informatie over je geneesmiddelen met andere apothekers bij wie je langsgaat, zodat bijvoorbeeld ook een apotheker van wacht correct advies kan geven.
- Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en je andere zorgverstrekkers tijdens je behandeling.
Lees hier hoe je je huisapotheker kiest.
je huisapotheker geeft je het juiste medicatieschema
Een medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van al je medicatie, zowel voorgeschreven geneesmiddelen (door je huisarts, tandarts, andere artsen, …) als geneesmiddelen die je zonder voorschrift kan halen. Het biedt praktische informatie over hoe en op welk tijdstip je welke geneesmiddelen moet innemen. Zo neem je je medicatie altijd op de juiste manier in. Je huisapotheker kan het medicatieschema ook delen met andere zorgverstrekkers die je behandelen (zoals je huisarts, je thuisverpleegkundige, de specialisten of het ziekenhuis waar je in behandeling bent), maar je kan het ook zelf meenemen.