onderwerp:
tips & tricks voor incontinentie bij de man
Ongewenst urine verliezen is sowieso een gênant en vervelend gebeuren. Ondanks het feit dat wereldwijd maar liefst 1 miljoen mensen aan incontinentie lijden, heerst er nog steeds een torenhoog taboe rond. Bij mannen is dat taboe nog groter dan bij vrouwen. Nochtans lijdt 1 op 10 mannelijke 50-plussers aan incontinentie. Bij de grote massa wordt incontinentie vaak als een vrouwenzaak gezien, maar dat is dus onterecht.
incontinentie bij mannen: enkele cijfers
Recent onderzoek toonde aan dat bijna 8 tot 16 % van de mannen tussen 40 en 80 last heeft van een vorm van incontinentie. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op incontinentie. Bij de 75-plussers gaan de cijfers zelfs naar één op de drie.
Opvallend is dat slechts een kwart van deze mannen de stap naar medische hulp zet. Dat torenhoge taboe zit dus wel degelijk in de weg. Veel mannen vrezen ook dat incontinentie er nu eenmaal bij hoort, omwille van mogelijke prostaatproblemen. Daarnaast speelt de angst om impotent te worden na een medische ingreep een grote rol. Jammer, want die vrees is onterecht en het probleem kan bij vier op vijf mannen worden verholpen.
Wil je meer lezen over de verschillende soorten incontinentie bij mannen en de oorzaken? Je vindt alle informatie op onze pagina urineverlies bij mannen.
comfortabele oplossingen voor de man met incontinentie
Nu je weet dat je lang niet de enige bent met incontinentie, is de stap naar gepaste hulp hopelijk al een stuk kleiner. We zetten graag voor jou de verschillende hulpmiddelen op een rij.
absorptieverbanden
Geen paniek! Je hoeft niet meteen aan maandverband en andere vrouwelijke aangelegenheden te denken. Je Goed thuiszorgwinkel heeft een uitgebreid assortiment van discrete en comfortabele verzorgingsproducten om je te helpen. Zo zijn er verbanden voor druppelverlies, optrekbroekjes en verbanden voor zwaardere incontinentie. Al deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen zowel overdag als 's nachts gedragen worden. Door de absorberende kern van het verband wordt de verloren urine vastgehouden, zodat je de hele dag door verzekerd bent van een droog gevoel. Ook eventuele nare geurtjes worden op die manier tegengehouden.
slips en broekjes
Vind je het idee van een verband in je ondergoed toch maar niets? Dan kan een wegwerpbroekje misschien wel soelaas bieden. Deze broekjes doe je aan in plaats van je gewoon ondergoed. Ze absorberen de urine en neutraliseren de geurtjes. Wanneer het broekje verzadigd is gooi je het gewoon weg en doe je een nieuw aan. Hou je niet van wegwerpmateriaal? Dan hebben we nog een andere mogelijkheid waar jij je misschien beter bij voelt. Er bestaan namelijk wasbare slips en boxershorts die urine absorberen. Daar wordt een degelijk absorberend verband discreet ingewerkt, waar net als bij een verband de urine (en bijhorende geurtjes) onopvallend worden vastgehouden. De broekjes zijn wasbaar, zodat je ze net als een gewone onderbroek na gebruik in de wasmachine kan deponeren. Zo kan je weer volop genieten van al je favoriete activiteiten met een droog en veilig gevoel.
aangepaste zwemkleding
Heb je een vorm van stoelgangincontinentie? Ook dan hoef je niet aan levenskwaliteit in te boeten. Je Goed thuiszorgwinkel voorziet je van stijlvolle zwemshorts die je aan de buitenzijde niet kan onderscheiden van een doodgewone zwembroek. De binnenzijde is voorzien van een waterbestendig zwemverband dat je zowel aan je middel als langs de pijpen van de short kan aanpassen aan jouw lichaamsbouw. Zo blijft alle eventuele ontlasting keurig in het broekje en kan je weer zorgeloos gaan zwemmen. De zwemshort is chloorbestendig en kan net als de herbruikbare slips gewoon mee in de wasmachine.
vrij bewegen met een condoomkatheter
Voel je weinig voor het gebruik van verbanden of aangepast ondergoed? Dan is een condoomkatheter misschien wel de oplossing voor jou. Ook hier luidt het goede nieuws: je kan zonder schaamte sporten, bewegen en op stap gaan terwijl je urine de volledige dag wordt opgevangen in een discrete beenzak. Ook ‘s nachts kan je een condoomkatheter gebruiken, gekoppeld aan een nachtzak.
altijd een goed idee: bestrijd je incontinentie met bekkenbodemspieren!
Jawel, ook als man zijn bekkenbodemspieroefeningen of kegeloefeningen zeer nuttig. Een versterkte bekkenbodem heeft zijn doeltreffendheid bij incontinentie (ook bij mannen) al uitgebreid bewezen. Bovendien bieden deze oefeningen nog tal van plezierige voordelen.
Wat dacht je van…
- een stevige, langer houdende erectie?
- een krachtigere ejaculatie?
- meer controle over je zaadlozing, zodat je sneller tot een nieuw orgasme kan komen?
Ontdek hier onze bekkenbodemspieroefeningen voor mannen.
discreet advies op maat
Ben je een man met incontinentie en zoek je discrete, betrouwbare hulpmiddelen? Kom dan even langs in een Goed thuiszorgwinkel in je buurt. Onze ervaren medewerkers zijn vertrouwd met je probleem, dus schaamte is nergens voor nodig. We helpen je graag verder.