onderwerp:
urineverlies is geen normaal ouderdomsverschijnsel
Urine-incontinentie is geen normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd.
Door de afname van vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze verzwakken onder andere ook de bekkenbodemspieren wat tot urineverlies kan leiden.
Tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar neemt de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron af. Daardoor verloopt de menstruatie veel minder regelmatig tot het moment waarop ze helemaal stilvalt. Die laatste menstruatie noemt men de menopauze en de periode erna is de postmenopauze. Die overgang is één van de meest ingrijpende periodes in het leven van een vrouw en gaat vaak gepaard met de zogenaamde opvliegers, een verhoogd risico op osteoporose en bij sommige vrouwen ook ongewild urineverlies.
oorzaak in het verleden
Toch betekent dit zeker niet dat urine-incontinentie een normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd. Zowel de zwangerschapsperiode als een bevalling kunnen redenen zijn waarom vrouwen later last krijgen van urineverlies, zelfs als die periode zonder al te veel problemen verliepen. Zwangerschap en bevalling zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren verzwakken en dat wordt versterkt tijdens de menopauze door de daling van de vrouwelijke hormonen.
oefen je bekkenbodemspieren
De beste manier om urineverlies op latere leeftijd te voorkomen is regelmatig de bekkenbodemspieren te oefenen. We gebruiken ze immers vaak fout en/of onbewust. Gelukkig is het trainen van de bekkenbodemspieren op elke leeftijd mogelijk en nuttig.
Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, kan een inlegverband je perfect helpen om je comfortabel te voelen. Gebruik in ieder geval geen gewoon maandverband want dat kan zorgen voor infecties. Zo’n inlegverband kun je in je gewone slip leggen maar let er wel op dat het kruis tussen de benen breed genoeg is zodat je het verband volledig in de slip kunt kleven. Er bestaat ook absorberend en uitwasbaar ondergoed. Onopvallend en zeer aangenaam om te dragen.
discreet advies op maat
Vragen over urineverlies en mogelijke hulpmiddelen? Maak een afspraak of kom langs in een Goed thuiszorgwinkel. Onze incontinentiespecialisten helpen je graag verder.