stap 1: verwijder juwelen
Ben je in je hand gestoken en draag je ringen, een armband of een uurwerk? Doe die dan meteen uit. Je hand en vingers kunnen opzwellen en juwelen kunnen de doorbloeding afsluiten.
stap 2: identificeer het insect
Als je niet zeker bent of niet hebt gezien welk insect je heeft gebeten of gestoken, kan je aan de hand van de symptomen proberen te achterhalen wat voor insect het was. Ontdek hoe een insectenbeet eruitziet zodat je die op de juiste manier kan verzorgen.
wesp, bij, horzel of hommel
Controleer of de angel nog in je huid zit. Verwijder de angel voorzichtig met de botte kant van een mes of met je nagel. Knijp niet in de angel, want zo kan het gif zich verder verspreiden. Verzorg het wondje met water en eventueel ontsmettingsmiddel. Gebruik zeker geen azijn.
Ben je allergisch voor bijen-, wespen-, horzel- of hommelsteken of heb je eerder al een ernstige reactie gehad? Zorg dat je altijd adrenaline-injecties bij je hebt. Vraag hierover informatie aan je huisarts.
muggen en dazen
Een steek van een mug of een daas is onschuldig, maar kan vervelend jeuken en zwellen. Breng een kalmerende zalf aan tegen de irritatie.
Bij sommige mensen kan na herhaaldelijke steken een allergische huidreactie ontstaan. Dit kan leiden tot meerdere rode, jeukende bulten en vochtblaasjes of blaren. Verkoel de muggenbeet en gebruik hier ook een stick, gel of zalf om je klachten te verlichten.
vlooien
Een vlooienbeet kan heel erg jeuken. Het is belangrijk dat je niet gaat krabben, want dat kan een ontsteking veroorzaken. Gebruik eventueel een cortisonezalf om de jeuk te verzachten.
Daarnaast is het belangrijk om vlooien te bestrijden. Meestal is de bron je huisdier. Vraag gerust advies aan je dierenarts of apotheker. Verschoon regelmatig de kattenbak en hondenmand, zo verklein je de kans op een uitbraak. Lees meer over de verzorging van je huisdieren.
teken
Teken hechten zich graag vast op warme, vochtige plekjes op de huid: denk aan huidplooien, oksels, liezen, knieholtes, hals of achter je oren. Een tekenbeet ga je vaak niet voelen, maar het is belangrijk om deze zo snel mogelijk en voorzichtig te verwijderen.
stap 3: ontsmet de wonde
Maak een insectenbeet of -steek schoon met water en zeep. Eventueel kan je de wonde ontsmetten. Dat is vooral een goed idee nadat je de angel hebt verwijderd bij een bijen- of wespensteek. Ook wanneer je een insectenbeet of -steek hebt opengekrabd, is het belangrijk om goed te reinigen om infecties te voorkomen.
stap 4: verlicht de pijn en jeuk
Insectenbeten kunnen jeuken, pijn doen en zwellen. Een natte doek, koud kompres of coldpack helpt om de pijn en jeuk te verlichten en de zwelling te verminderen of voorkomen.
stap 5: kalmerende crème
Breng een kalmerende zalf of verzorgende gel aan om roodheid, zwelling en irritatie te verlichten. Probeer ondanks de jeuk niet te krabben. Krabben kan leiden tot wondjes die mogelijk ontsteken. Lees onze 10 tips tegen jeuk.