Probeer eerst je arm zoveel mogelijk rust te geven en hoger te leggen. Als je na een paar dagen nog klachten hebt, neem je best contact op met je huisarts of een specialist. Hoe vroeger je met een behandeling begint en hoe beter je die onderhoudt, hoe meer kans op slagen. Je kan lymfoedeem manueel of met een lymfedrainagetoestel behandelen. In het eerste geval probeert een therapeut het pompmechanisme van de aanwezige lymfevaten via massage te activeren. Als je een lymfedrainagetoestel gebruikt, plaats je een band of manchet rond je arm. Hierdoor krijg je meer druk op je getroffen arm en wordt het vocht uit het oedeem naar andere plekken verplaatst.
Een lymfedrainagetoestel kan je tijdelijk ontlenen bij onze uitleendienst Goed geholpen.
Daarnaast kan je ook terecht bij de kinesist: die geeft je specifieke oefeningen die een positieve impact hebben op de lymeafvoer.
Bij lymfoedeem kan je ook een compressiekous of armkous aanschaffen: de druk van de armkous houdt de verminderde druk die optreedt door de behandeling op peil. Over het algemeen wordt er voor gekozen om je arm eerst in te zwachtelen met een rekverband. Van zodra er door dat verband genoeg afname van oedeemvocht is, kan je overschakelen op een therapeutische kous of armkous. Er zijn twee soorten armkousen: een vlakbreikous (met naad) en een rondbreikous (zonder naad). Armkousen zijn net als compressiekousen voor je benen onderverdeeld in vier klasses: van zeer lichte (klasse I) tot zeer zware (klasse IV) druk. Een compressiehandschoen kan ook helpen om de druk op de arm te verhogen en het lymfevocht af te voeren zodat je arm minder sterk opzwelt.