Een allergie voor koemelkeiwit ontstaat meestal bij baby’s en peuters doordat hun darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Je kind vertoont dan verschillende symptomen na de consumptie van koemelk.
Om zeker te zijn dat het om een allergie gaat, hou je best een symptoomdagboek bij: wanneer komen de klachten voor en wat heeft je kind dan gegeten? Bij een vermoeden van een allergie zal je arts je aanraden om gedurende vier weken alle producten met koemelkeiwitten te vermijden. Als na die periode de klachten aanhouden, heeft je kind meer dan waarschijnlijk geen allergie. Zijn de klachten verdwenen, dan zal je arts je aanraden om je kind beetje bij beetje weer koemelkeiwitten te geven. Dit noemen we ‘provocatie’: zo kan je arts vaststellen of het wel degelijk om een allergie gaat, bijvoorbeeld wanneer de klachten meteen terugkomen.
Bij de meeste kinderen verdwijnt koemelkallergie op latere leeftijd vanzelf. In uitzonderlijke gevallen komt een koemelkeiwitallergie voor bij volwassenen. Het is dan belangrijk dat je je dieet aanpast en geen voeding consumeert die koemelkeiwitten bevat.
Koemelkeiwitallergie kan ook voorkomen wanneer een baby enkel borstvoeding krijgt. In dat geval is het eetpatroon van de moeder de oorzaak. De moeder kan dan voor minstens drie tot vier weken een dieet volgen waarbij koemelkeiwitten worden geschrapt. Zo kan worden nagegaan of dat effectief de klachten bij het baby’tje wegneemt. Koemelkeiwitallergie is geen reden om te stoppen met borstvoeding. Bij flesvoeding zal de behandelende arts een hypoallergene melk voorschrijven.