Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

allergie

artikel 7 maart 2023

in 5 stappen je allergie behandelen

De beste manier om een allergische reactie te voorkomen is contact met het allergeen, de stof waar je overgevoelig voor bent, vermijden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Wat kan je nog doen en wanneer is medicatie nodig? Goed legt het voor je uit in een overzichtelijk stappenplan.

in 5 stappen je allergie behandelen

Een allergie kan je niet genezen. De periodes van klachten kunnen wel afnemen, maar ook weer toenemen. Als je hooikoorts hebt bijvoorbeeld, kan je daar het ene jaar meer last van hebben dan het andere. De klachten kan je wel verlichten met behulp van medicatie. In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om contact met het allergeen waar je overgevoelig op reageert, te vermijden, bijvoorbeeld bij een noten- of vis- en schaaldierenallergie.

Algemeen kan je een allergie behandelen aan de hand van de volgende 5 stappen:

1. klachtendagboek

Belangrijk in de strijd tegen je allergie is natuurlijk een juiste diagnose. Aangezien er zoveel verschillende soorten allergie bestaan, is het niet altijd makkelijk om te weten waarvoor je juist allergisch bent. Daarom kan een symptoom- of klachtendagboek nuttig zijn: schrijf op welke klachten je krijgt en op welke momenten. Zo kan je na een tijdje achterhalen welke allergie je hebt.

2. zelfzorg: allergenen vermijden

Heb je gevonden waarvoor je allergisch bent? Dan probeer je natuurlijk zoveel mogelijk te vermijden dat je in contact komt met het allergeen in kwestie. Soms is dat niet helemaal mogelijk, zoals bij hooikoorts, maar dan kan je wel nog een aantal tips in acht nemen om je klachten te beperken. 

  • Bij een voedselallergie moet je de voedingsmiddelen waarop je allergisch reageert schrappen uit je menu. Om die zo evenwichtig mogelijk te vervangen, kan je altijd advies vragen aan een diëtist.
  • Als je allergisch bent aan huisstofmijt moet je proberen om je huis, en vooral de slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij en droog te houden. Lees onze tips om huisstofmijt te voorkomen.
  • Heb je een allergie voor (huidschilfers van) dieren in huis? Dan is het soms nodig om je huisdier weg te doen. De huidschilfers van het dier kunnen nog wel tot een half jaar na vertrek van het dier in huis blijven hangen.
  • Als je allergisch bent voor bepaalde cosmetica/make-up, test je nieuwe producten best eerst uit op een stukje van je arm. Wanneer er geen huidreactie optreedt, kan je het product gebruiken. Kies voor de zekerheid toch eerder voor hypoallergene producten.

3. naar de huisarts: anamnese, bloedafname en huidpriktests

Wanneer moet je naar de dokter? Als je twijfelt aan de oorzaak van je klachten of als je echt geen idee hebt van de prikkel die een allergische reactie uitlokt, ga je best eens naar je huisarts. Om de juiste maatregelen te kunnen nemen, is het belangrijk een correcte diagnose te kennen. De arts begint met vragen over de klachten, het verloop van de allergie, de belasting, de familiegeschiedenis ... Deze fase wordt anamnese genoemd. Zo krijgt een arts een zo volledig mogelijk beeld van de ernst van de klachten, je leefomstandigheden en mogelijke beïnvloedende factoren.

Soms is een huidpriktest of provocatietest nodig en ook bloedonderzoeken kunnen nuttige gegevens opleveren. Bij een huidpriktest worden kleine druppeltjes van allergeenextracten aangebracht op je huid. Met een naald prikt men door het druppeltje in de huid. Na 15 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een kleine rode zwelling ('kwaddel') op de huid ontstaan die een beetje kan jeuken.

Als je wel weet welke allergie je hebt, maar de klachten blijven aanhouden, ga je ook best naar je huisarts. Als de prikkel vermijden niet volledig mogelijk is en de klachten blijven aanhouden, zal hij of zij je de nodige medicatie voorschrijven.

4. medicatie bij je apotheker

Je huisarts kan je medicatie voorschrijven, maar ook je apotheker kan je verder helpen met een aantal middelen om de klachten te verlichten. In beide gevallen is het aangewezen om de instructies voor gebruik te volgen die je apotheker je zal geven. 

  • antihistaminica (tabletten): Deze verlichten of beperken de typische allergieklachten. 
  • anti-allergische neussprays of -druppels zijn werkzaam op de neusklachten (niezen, jeuk, loopneus, verstopte neus)
  • anti-allergische oogdruppels
  • neusspray met corticosteroïden: verlicht niet enkel de neusklachten, maar vaak ook de oogklachten. Deze sprays werken pas echt goed na 3-10 dagen. 
  • crèmes tegen allergisch eczeem
  • geneesmiddelen bij astma

Wist je dat een huisapotheker altijd nuttig is? Hij of zij heeft een volledig zicht op de geneesmiddelen die je genomen hebt of die je inneemt. Dat is handig als je een nieuw of bijkomend geneesmiddel moet beginnen nemen. Je huisapotheker kan je farmaceutisch dossier ook delen met andere zorgverleners. Lees meer over het hoe en waarom van een huisapotheker.

5. noodgevallen

Wanneer moet je onmiddellijk contact opnemen met de dokter of de dienst spoedgevallen? Als jij of iemand in je buurt symptomen van een ernstige allergische reactie of anafylactische shock vertoont. Deze kan je herkennen aan de volgende zaken:

  • opgezwollen lippen, tong, oogleden
  • plotse benauwdheid, plots hoesten
  • hartkloppingen
  • overgeven
  • duizeligheid

Als je weet dat je een ernstige allergische reactie kan krijgen van een bepaalde stof, zorg dan zeker dat je altijd een adrenalinepen op zak hebt. Moet je deze gebruiken? Bel dan meteen daarna je huisarts of 112. 

kom eens langs bij een Goed apotheker

Heb je nog vragen? Advies nodig over bepaalde anti-allergiemiddeltjes? Onze apotheker helpt je met plezier verder en geeft je gepast advies.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius