Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

menopauze

artikel 20 januari 2022

zo voorkom je gewichtstoename tijdens de menopauze

Tijdens de overgang kan het wat moeilijker worden om je gewicht in toom te houden. Vind hier enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

zo voorkom je gewichtstoename tijdens de menopauze

oorzaken van gewichtstoename tijdens de menopauze

Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis liggen van gewichtstoename tijdens de menopauze. De eerste is vooral hormonaal. Tijdens je menopauze wordt er namelijk geen oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, geproduceerd. De mannelijke hormonen, testosteron, worden echter nog wel geproduceerd, maar in een kleinere hoeveelheid. Door die hormonale verandering gaat je lichaam een nieuwe vetverdeling krijgen. Je vet gaat zich dan minder op je dijen en heupen zetten, maar meer op je buik.

Daarnaast zullen ook je groei-en opslaghormonen (zoals insuline) beïnvloed worden door de menopauze, waardoor je je vet minder makkelijk zal kwijtraken.

Uiteraard speelt niet enkel de menopauze een rol bij het verzwaren naarmate je ouder wordt. Er zijn nog andere factoren die daarvoor kunnen zorgen:

  • Je lichaam wordt ook ouder, waardoor je spiermassa gaat afnemen en je lichaam dus moeilijker calorieën kan verbranden.
  • Je beweegt minder. Hoe ouder je wordt, hoe minder je geneigd bent om actief te gaan bewegen of sporten.
  • Stress: het zenuwstelsel beïnvloedt het opwekken van de eetlust en de opslag van vetcellen. Door stress gaan we dus meer snoepen.
  • Je eet verkeerd. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zoals aardappelen, wit brood, enz.).

Tijdens de overgang kan je zo’n drie kilogram aankomen.

Deze extra kilo’s rond je buikomtrek verhogen je risico op aandoeningen als hart- en vaatziekten of diabetes type 2, dus je houdt ze best in toom. Maar er is ook goed nieuws: als je een gezonde levensstijl aanhoudt en gewichtstoename kan vermijden is dit niet al te moeilijk.

3 tips om je gewicht te behouden

zorg voor een evenwichtig voedingspatroon

Dit betekent niet dat je jezelf op een streng dieet moet zetten. Om af te vallen tijdens de overgang is het vooral belangrijk om te zorgen voor een evenwichtig voedingspatroon. Dit wil zeggen dat je meer bewust met je voeding gaat zijn en gaat letten op wat je wanneer eet en hoeveel. Denk aan veel fruit en groenten, alsook veel water drinken. Probeer er ook voor te zorgen dat je avondmaaltijd niet te zwaar is. Je wil vooral een insulinepiek vermijden omdat dit dus zal resulteren in buikvet. Dit kan je aanpakken door alle koolhydraten en suikers te vermijden tussen de maaltijden door, zoals koekjes, alcohol, maar ook fruit. Probeer dus tijdens je hoofdmaaltijden je portie koolhydraten en suikers binnen te nemen in combinatie met andere voedingsstoffen als eiwitten, vetten en groenten.

beweeg elke dag minstens 30 minuten

Deze beweging hoeft niet extreem intensief te zijn: een goede wandeling of een gezellige fietstocht zijn al meer dan genoeg. Bovendien word je er wat gespierder en kalmer van.

neem genoeg rust

Stress is een grote boosdoener voor ons lichaam, ook voor ons lichaamsgewicht. Stress wekt je eetlust op, waardoor je misschien sneller naar ongezonde voeding grijpt. Als je regelmatig tijd voor jezelf neemt en leert te ontspannen kan dit alvast wonderen doen. Zorg ook voor een regelmatig slaapritme.

meer weten over hoe je gewichtstoename kan vermijden?

Ga zeker eens langs bij een Goed apotheek of thuiszorgwinkel bij jou in de buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius