Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die de hersenen aantasten. Die aandoeningen leiden tot cognitieve stoornissen op het vlak van bijvoorbeeld geheugen en taal, en op het uitvoeren van dagelijkse handelingen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (zo’n 70% van de gevallen).
Hier lees je meer over de vormen en fasen van dementie .
In België zijn er momenteel naar schatting meer dan 200.000 mensen met dementie. De nog resterende levensverwachting met dementie is gemiddeld 8 jaar. Die prognose hangt wel af van de soort dementie en hoe die zich ontwikkelt bij de persoon.
Er is geen eenduidige oorzaak van dementie. Risicofactoren zijn:
- leeftijd
- overgewicht
- roken
- alcoholgebruik
- hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte
- suikerziekte
- gebrek aan nieuwe leerervaringen
- weinig sociale contacten
symptomen van dementie
Iedereen vergeet weleens iets, zeker als je al een dagje ouder bent. Dat vergeten heeft niet noodzakelijk met (beginnende) dementie te maken. Toch zijn er enkele signalen waarop je best let als die zich voordoen:
- meer moeite om je te oriënteren
- meer moeite om te kunnen praten
- regelmatig iets vergeten dat recent is gebeurd
- meer moeite hebben met dagelijkse handelingen
Dementie wordt vaak geassocieerd met geheugenverlies. De symptomen kunnen echter verschillen naargelang de soort dementie en de fase waarin de aandoening zich bevindt. Ook je gedrag, persoonlijkheid en stemming kunnen veranderen. Maak je je ergens zorgen over? Bij je huisarts kan je altijd terecht met vragen of twijfels.
Wil je meer weten over de eerste tekenen van dementie? Ontdek 10 signalen om de aandoening te herkennen.