onderwerp:
4 tips om je ogen te beschermen bij beeldschermgebruik
Een hele dag werken achter je laptop of computer, daarna een boek of krant lezen op je tablet, nog wat whatsappen op je smartphone en uitblazen voor tv … Schermen zijn al een hele tijd niet meer weg te denken uit ons leven, maar wat doen ze met onze ogen? Ontdek hier een aantal tips om je ogen te beschermen.
computerogen, wat is dat?
Eerst en vooral dit: er is geen verband aangetoond tussen beeldschermen en het ontstaan van oogziekten. Kinderen en jongeren lopen mogelijk wel een hoger risico op bijziendheid. Maar waar heel wat mensen last van hebben is dat ze vermoeide of droge ogen krijgen wanneer ze hun ogen gedurende lange tijd op een beeldscherm hebben gericht. In dat geval spreken we soms van computerogen. Dat is geen officiële aandoening, wel een term die we linken aan de symptomen die kunnen optreden na langdurig naar een beeldscherm te kijken:
- droge ogen
- vermoeide ogen
- wazig zicht
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
wat is de oorzaak?
Je ogen leveren een enorme inspanning wanneer ze moeten lezen van een beeldscherm, groter dan bij lezen op papier. Dat komt door verschillende zaken:
- Slecht leesbare tekst door spiegelingen op je scherm door lichtinval, te kleine letters en een trillend beeldscherm.
- Een te groot contrast tussen je beeldscherm en de omgeving (bijvoorbeeld wanneer het beeldscherm te donker is en de omgeving te licht of bij een beeldscherm voor een raam).
- Spiegelingen via tafelbladen of wanden.
- Een verschil in afstand tussen beeldscherm, notities en toetsenbord, waardoor je ogen zich voortdurend moeten aanpassen en scherpstellen.
- De meeste mensen zitten bovendien vrij dicht bij het scherm van hun laptop of computer, en nog dichter bij een tablet of smartphone.
Je ooglens gaat zich in die situaties ‘accommoderen’ om goed te kunnen zien van dichtbij. Dat langdurig aanpassen zorgt soms voor vermoeide ogen. Daarnaast knipper je een pak minder met je ogen wanneer je naar een scherm kijkt. Zo wordt het traanvocht minder goed verdeeld over je ogen, wat eveneens leidt tot droge of geïrriteerde ogen.
Lees meer over de oorzaken van droge ogen.
4 tips om je ogen te ontlasten
Wat kan je doen om bovenstaande klachten te vermijden? Goed geeft je 5 tips om mee aan de slag te gaan:
1. geef je ogen voldoende rustmomenten
Ook je ogen hebben nood aan een regelmatige pauze. Oogartsen en opticiens raden vaak de 20-20-2 regel aan: die wijst op 20 minuten naar je beeldscherm kijken, gevolgd door een pauze van 20 seconden waarin je wegkijkt van je scherm, naar iets in de verte, naar buiten, naar een collega dichterbij. Tot slot breng je best 2 uur per dag buiten door. Zo geef je je ogen de nodige beweging en afwisseling.
2. knipper bewust en vaak met je ogen
Als je lang naar een scherm kijkt, knipper je veel minder vaak dan gewoonlijk. Knipperen met je ogen is echter belangrijk voor de verspreiding van het traanvocht. Een extra tip hierbij is dat je de luchtvochtigheid in je werkruimte kan verbeteren, bijvoorbeeld met een eenvoudig bakje water aan de verwarming of met een luchtbevochtiger. Ook zo ga je weer vaker met je ogen knipperen.
3. zorg voor een goed geplaatst beeldscherm met de juiste instellingen
Plaats je scherm recht voor jou, op een goede afstand (tussen de 50 en 70 cm) en op een gepaste hoogte. Zorg ervoor dat de bovenrand van het scherm op kijkhoogte komt wanneer je goed rechtop zit. Zoek naar de juiste instellingen: pas de helderheid aan de kantooromgeving of je thuiswerkplek aan. Probeer invallend zonlicht en felle verlichting te beperken, ook aan een wisselende lichtintensiteit passen je ogen zich voortdurend aan, wat erg vermoeiend is.
4. oogdruppels in je huisapotheek
Heb je toch last van droge ogen? Dat kan je verhelpen met oogdruppels voor droge ogen. Als de klachten blijven aanhouden of nog verergeren, ga je wel best naar de huisarts. Lees meer over de behandeling van droge ogen.
wat met de zogenaamde blauwfilterbril?
Volgens heel wat brillenverkopers is een bril met blauwfilter nuttig omdat zo het blauwe licht van je beeldscherm wordt gefilterd. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs dat dit staaft. Oogartsen raden eerder tip 1 aan dan zo’n bril. Je kan eventueel wel kiezen voor een computerbril: dit is nog iets anders dan een leesbril of een bril met multifocale glazen. Bij een computerbril worden de glazen op sterkte aangepast aan de afstand tot en breedte van je beeldscherm.
En soms mag je nog eens lekker ouderwets zijn, lees die papieren krant, dat mooie magazine, een gigantisch dik leesboek en leg je tablet of smartphone aan de kant.
kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt
Hulp nodig bij de keuze uit oogdruppels? Onze apotheker helpt je met plezier verder.