Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

gehoorverlies

artikel 26 november 2020

slechthorend, wablieft?

Slechthorend zijn wordt helaas nog vaak geminimaliseerd, in de eerste plaats door de slechthorende zelf. Je denkt dat het enkel bij oudere mensen voorkomt, terwijl je je zelf nog helemaal niet zo oud voelt of bent. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat moderne en discrete hooroplossingen waarbij je ongetwijfeld comfortabel zal voelen!

slechthorend, wablieft?

slechthorend, ik?

Vaak zijn het eerst de mensen uit je omgeving die je erop attent maken dat je minder goed hoort. Je eerste reactie is misschien afwijzend of ontkennend. Daarom kan het nuttig zijn om onderstaande beweringen eens te lezen en te kijken of ze van toepassing zijn op jouw situatie.

  • Je moet je omgeving vaak vragen om te herhalen wat ze net zeiden. 
  • Je merkt dat je de tv en radio steeds harder moet zetten om goed te kunnen horen. 
  • Je begint zelf luider te spreken, omdat je denkt dat mensen jou niet kunnen verstaan. 
  • Je mist meer van gesprekken of kan gesprekken niet meer volgen op rumoerige plaatsen.
  • Je hoort omgevingsgeluiden, zoals het ritselen van bladeren of het fluiten van de vogels niet meer. 
  • Je hoort een constante ruis of pieptoon in je oor.

Is minstens 1 van deze stellingen van toepassing  op jou? Dan is de kans groot dat je in zekere mate slechthorend bent. Lees vooral verder. Wanneer geen van de beweringen voor jou geldt, is het toch belangrijk om je gehoor goed te beschermen en zo gehoorverlies te voorkomen.

slechthorend zijn - wat houdt dat juist in? 

Slechthorend zijn is niet enkel het slecht horen van geluiden. Soms hoor je geluiden minder scherp, of net scherper dan gewoonlijk. In veel gevallen is het gehoor extra gevoelig voor harde geluiden, terwijl het minder gevoelig wordt voor zachte geluiden. Soms treden er ook bijgeluiden op, zoals geruis of gepiep. Dit wordt ook wel oorsuizen of tinnitus genoemd.  

Op jonge leeftijd kan slechthorendheid bijdragen aan een verstoorde spraakontwikkeling. Onbehandeld gehoorverlies wordt op oudere leeftijd dan weer in verband gebracht met dementie. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen! Lees meer over de symptomen van gehoorverlies.

oorzaken van slechthorendheid

Vanaf je dertigste levensjaar vermindert je gehoor geleidelijk aan, dus ouderdom is een vaak voorkomende oorzaak van slechthorendheid. Dit is een natuurlijk proces, dat vaak pas bij 50- en 60-plussers begint op te vallen. Zij denken echter dat ze nog te jong zijn voor een hoortoestel, maar hoe sneller je optreedt tegen gehoorverlies, hoe efficiënter. 

Belangrijk om te weten is dat slechthorend zijn ook steeds vaker voorkomt bij jongeren, bijvoorbeeld door blootstelling aan te luide muziek.

Tot slot kan gehoorverlies ook een erfelijke of specifieke medische oorzaak hebben. Soms is de oorzaak niet te achterhalen. De verschillen in oorzaak leiden tot meerdere soorten gehoorverlies.

Je hoeft je dus zeker niet oud te voelen omdat je merkt dat je minder goed hoort. 

 

gevolgen van slechthorend zijn

De gevolgen van gehoorschade zijn niet te onderschatten. Niet alleen voel je je misschien beschaamd, het put je mentaal ook echt uit: je hersenen moeten zich extra hard inspannen om bepaalde geluiden nog te kunnen verwerken. Daardoor kan het zijn dat je je sociaal leven op een laag pitje zet en je jezelf gaat isoleren. Mogelijk stuit je ook op onbegrip van je omgeving. Soms is het voor je naasten vervelend dat ze zichzelf moeten blijven herhalen of dat je iets belangrijks niet gehoord hebt. Probeer met je omgeving open en eerlijk te praten over hoe slechthorend zijn voor jou is en hoe jullie het samen zo leefbaar mogelijk kunnen maken.

wat kan je doen aan slechthorendheid?

Wist je dat je bij onze partner Audika terecht kan voor een gratis hoortest? Hun audiologen kunnen je na de test meteen informeren over de toestand van je gehoor en je uitleggen wat de eventuele volgende stappen zijn. 

wil je graag een gratis hoortest?

Aarzel niet en maak een afspraak bij een hoorcentrum van onze partner Audika. Hun audiologen helpen je graag verder.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius