onderwerp:
12 tips om reisziekte te voorkomen
Op reis vertrekken is altijd leuk en spannend. Of bijna altijd, want wanneer je last hebt van reisziekte, zou je waarschijnlijk liever meteen op je bestemming zijn. Voor sommige mensen is het idee van een lange autorit of een trip met het vliegtuig al genoeg om groen weg te trekken. Vooral kinderen hebben vaak last van reisziekte maar ook volwassenen kunnen er zeker van mee praten. Maar waarom word je nu eigenlijk reisziek? Goed legt uit.
wat is reisziekte?
Tijdens een auto-, boot-, of vliegreis kan er een conflict ontstaan tussen je ogen, je spieren en de evenwichtsorganen in je binnenoor. Die brengen allemaal informatie over naar de hersenen zodat je weet waar je lichaam zich bevindt. Je ogen vullen bijvoorbeeld aan wat je evenwichtsorgaan voelt maar niet kan waarnemen. Maar wanneer je per auto, boot of vliegtuig reist, komt die informatie niet noodzakelijk meer overeen.
In de wagen bijvoorbeeld richten je ogen zich op een stilstaand object terwijl de beweging van de wagen je evenwichtsorgaan vertelt dat je in beweging bent. Je hersenen moeten dus tegenstrijdige informatie verwerken doordat de signalen van het evenwichtsorgaan niet overeenkomen met de waargenomen horizon. Zeker als je intussen een boek leest of op je smartphone bezig bent. Reisziekte komt vaak voor wanneer men in de bergen rijdt maar ook op een vlak parcours kan het mis gaan.
Het gevolg is dat je bleek weg trekt, begint te zweten of zelfs moet overgeven. Misselijkheid, geeuwen, duizeligheid en hoofdpijn zijn ook vaak voorkomende symptomen van reisziekte.
12 tips tegen reisziekte
Reisziekte is ongevaarlijk, maar het is echt geen pretje. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om reisziekte te voorkomen:
- Vertrek uitgerust op reis: als je moe bent, ben je gevoeliger voor reisziekte.
- Zet je vooraan in de auto of bus. Vraag om de bochten rustig te nemen en niet te bruusk op te trekken en te remmen. Als je zelf achter het stuur zit, heb je waarschijnlijk minder last. In het vliegtuig zit je het best ter hoogte of in de buurt van de vleugels en op de boot is het middenstuk het stabielst.
- Zit mee met de rijrichting.
- Zorg dat de kinderen hoog genoeg zitten zodat ze naar buiten kunnen kijken.
- Concentreer je op een vast punt in de verte. Probeer de horizon vast te houden met je ogen. Of, als het mogelijk is, sluit je ogen en doe een dutje.
- Vertrek niet met een lege maag, maar ook niet na een zware maaltijd. Eet bijvoorbeeld een boterham of een cracker en wat yoghurt met fruit. Neem licht verteerbare tussendoortjes mee voor onderweg.
- Drink geen alcohol of frisdranken, maar ‘plat’ water. Sommige mensen verdragen koffie niet.
- Lezen, een film kijken, gamen of handwerk doen, verhoogt het risico op reisziekte. Als je symptomen voelt opkomen, stop dan met wat je aan het doen was, je zal je snel beter voelen.
- Draag geen spannende kledij.
- Zet het raampje een beetje open zodat je voldoende frisse lucht krijgt. Zet de verwarming laag of de airco op.
- Zorg voor afleiding: speel een spelletje, vertel een leuk verhaal. Door aan iets anders te denken, worden de symptomen vaak minder. Zo kan je ook focussen op je ademhaling, kauwen op een kauwgum of naar muziek luisteren.
- Als je snel reisziek wordt, kun je voor vertrek preventief een middel nemen. Bespreek dit met je apotheker.
Normaal gezien verdwijnen de symptomen vanzelf eens je bent aangekomen. Heb je een lange trip gepland? Er bestaan enkele middeltjes die je helpen om reisziekte te voorkomen of te behandelen. Vraag raad aan je arts en/of (huis)apotheker en neem ze mee in je reisapotheek.
Ook soms last van een jetlag? Ontdek onze tips om een jetlag te vermijden.
kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt
Onze apotheker geeft graag antwoord op je vragen en adviseert je over je reisapotheek en eventuele medicatie tegen reisziekte.