Welk kussen bij jou past is heel erg verschillend per persoon en situatie. Je kan een anti-decubitus rolstoelkussen ook op maat laten maken. We onderscheiden 3 soorten rolstoelkussens die helpen decubitus te voorkomen:
- luchtkussen
- gelkussen
- schuimkussen
Bij welke van deze drie jij het meest gebaat bent, is niet enkel afhankelijk van het materiaal. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van het kussen goed is voor jouw situatie. Belangrijk dus om je kussen te testen en je te laten adviseren in je Goed thuiszorgwinkel.
luchtkussen
Heb je een hoog risico op decubitus? Dan is een luchtkussen voor jou een goede optie. Met een luchtkussen wordt je gewicht optimaal verdeeld en de doorbloeding bevorderd. Een luchtkussen zit over het algemeen iets minder stevig dan een gel- of schuimkussen.
Een luchtkussen is gevuld met ‘blokken’ met lucht die je meestal zelf kan opblazen. Bij het ene kussen blaas je de compartimenten gezamenlijk op, bij het andere apart, waardoor je de lucht en dus ook de druk optimaal kan verdelen. Een luchtkussen is heerlijk comfortabel en makkelijk te wassen.
Ringkussens zijn ook luchtkussens, maar beperken het contactoppervlak tot een kleine ring. Ze zijn een prima oplossing voor wie omwille van een breuk of ingreep even een gedeelte van het zitvlak moet ontlasten, maar geen goede oplossing tegen decubitus. Meer nog: ze kunnen schade veroorzaken in plaats van voorkomen. Ze kunnen oedemen en een hoge druk langs de zijkanten veroorzaken.
gelkussen
Een gelkussen bestaat uit een anatomisch, precies naar jouw lichaam, voorgevormde basis van schuim, met daarop een soort zak gevuld met gel. De gel zorgt voor een goede drukverdeling en de voorgevormde basis zorgt voor een goede positionering van je billen en benen. Ze zijn zacht van materiaal en gevuld met siliconen. Deze passen zich vlot aan je lichaamscontouren en de druk aan. Nadeel van een gelkussen is dan weer dat het zwaarder is dan een luchtkussen.
schuimkussen
In een schuimkussen zit vaak traagschuim of memory foam, en soms polyurethaan. Een schuimkussen is meestal niet duur in aanschaf. Omdat ze niet heel handig te wassen zijn, zijn ze minder interessant bij incontinentie - tenzij je een speciale hoes voorziet.
Hoe goedkoper en dunner het traagschuim, hoe eerder het anti-decubitus kussen bij intensief gebruik ‘plat’ wordt, waardoor de drukverdelende werking vermindert. Een traagschuim kussen kan dus helpen decubitus te voorkomen, maar is niet ideaal om de hele dag door te gebruiken. Je kan het best ook jaarlijks vervangen.