transportrolstoel
De naam geeft het al weg: een transport- duwrolstoel kan je niet zelf voortbewegen. Je hebt dus hulp nodig van iemand die je rolstoel vooruit duwt met de handvaten. Een transportrolstoel is meestal vrij licht (< 10 kg) gemakkelijk opplooibaar. Daardoor kan je hem eenvoudig meenemen in de wagen.
Een transportrolstoel wordt vaak gebruikt bij revalidaties na een ongeval als tijdelijke oplossing tot wanneer je terug mobiel bent.
standaard rolstoel
Andere rolstoelen die ideaal zijn om buiten te gaan en geduwd te worden zijn de standaard rolstoelen met grote wielen achteraan. Ook deze zijn makkelijk opplooibaar. Ze bieden iets meer comfort dan de transportrolstoel.
Verder bestaat er ook nog een duwrolstoel met kleine wielen achteraan maar deze is niet opplooibaar. Dit is een type rolstoel voor mensen met een totale passieve houding (zie ook “verzorgingsrolstoel”).
handbewogen rolstoel
Een handbewogen rolstoel is meestal licht en wendbaar. Je kan je als gebruiker zelf voortbewegen en zelfstandig verplaatsen door met je handen de hoepels aan de wielen te bewegen. Er zijn toch handvaten voorzien, zodat je je indien nodig alsnog door een begeleider kan laten voortduwen. Onder de handbewogen rolstoelen onderscheiden we nog verschillende soorten.
gebruik je je rolstoel dagelijks?
Deze rolstoel is volledig aangepast aan de noden van wie helemaal niet kan lopen. In dat geval heb je immers van ’s ochtends tot ’s avonds een rolstoel nodig. Door het intensieve gebruik zijn aanpassingen op maat meestal nodig, bijvoorbeeld om doorzitwonden te vermijden of om te zorgen voor een goed verdeelde druk tijdens het zitten.
heb je de rolstoel tijdelijk nodig?
Deze rolstoel gebruik je als je tijdelijk immobiel bent, bijvoorbeeld bij een gebroken been of kwetsuur waardoor je even niet kan of mag stappen. Een dergelijke rolstoel is minder op maat afgestemd dan eentje voor dagelijks gebruik. Hij is vooral bedoeld voor vervoer van bed naar toilet en zetel en omgekeerd. Het is niet de bedoeling dit soort rolstoel langer dan enkele weken na elkaar te gebruiken, dus je huurt hem via onze uitleendienst.
gebruik je je rolstoel maar af en toe?
Deze rolstoel gebruik je occasioneel: om boodschappen te doen bijvoorbeeld, of voor korte verplaatsingen buitenshuis. Zo’n rolstoel is handig als je bijvoorbeeld maar honderd meter kan stappen. Hij is niet geschikt voor intensief gebruik. Om het transport te vergemakkelijken is dit type rolstoel meestal gemakkelijk samen te plooien, zodat je hem in de auto kan meenemen.
verzorgingsrolstoel
- Voor wie heel vaak en veel zorg nodig heeft, is de verzorgingsrolstoel ontwikkeld.
- Bij het ontwerp hiervan en de mogelijkheid tot aanpassingen op maat, is er ook rekening gehouden met het comfort van de verzorger.
- Bij dit model kan je als verzorger de gebruiker/patiënt gemakkelijk verzorgen, rekening houdend met de handelingen die de gebruiker nog zelf kan uitvoeren.
modulaire rolstoel
Als je voor een groot deel van de dag rolstoelgebonden bent, is een modulaire rolwagen aangewezen. Dit type rolstoel is voorzien van een betere zitting en een comfortabelere rug. Hij is nog steeds makkelijk te transporteren, plooit ook samen zoals een standaard rolstoel.
actieve rolstoel
Een actieve rolstoel moet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van zijn gebruiker.
Mobiliteit, wendbaarheid, gewicht en functionaliteit zijn dan ook uiterst belangrijk.dagelijks gebruik door mensen die actief in het leven staan zeer veelzijdig, duurzaam en configureerbaar. Ze komen met een breed scala aan opties om aan uw wensen te voldoen. Lees hier meer over actieve rolstoelen en hun toebehoren.
sportrolstoel
Een sportrolstoel is compact en wendbaar, en meestal op maat gemaakt. Dit type rolstoel geeft je bovenlichaam veel bewegingsvrijheid.
Het ontwerp hangt af van de sport die je beoefent. Als je een sport uitoefent waarbij snelheid belangrijk is, kies je best een rolstoel met een lang frame en een groot voorwiel. Als de beweeglijkheid primeert op de snelheid, ga je beter voor een rolstoel met een kort frame en kleine voorwielen.
Een sportrolstoel is ontwikkeld om een sport mee te beoefenen, en is een aanvulling op een ADL-stoel of dagelijkse rolstoel. Gebruik je sportrolstoel dus niet om dagelijks in te zitten.