Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

slapen

artikel 4 maart 2024

10 tips om beter te kunnen slapen

Door ’s nachts goed te slapen, voel je je overdag beter uitgerust. Je hebt meer energie doorheen de dag en je kan je beter concentreren. Ook op lange termijn biedt een goede nachtrust heel wat voordelen voor je gezondheid. Heb je het gevoel dat je de laatste tijd minder goed slaapt? Hier vind je alvast 10 tips om beter te kunnen slapen en fris wakker te worden.

10 tips om beter te kunnen slapen

creëer een rustgevende slaapomgeving

Je slaapomgeving heeft een grote invloed op je slaapkwaliteit. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer voldoende donker is, eventueel met behulp van verduisterende gordijnen. Daarnaast is een kamertemperatuur van ongeveer 18°C aangeraden voor een goede nachtrust. Let erop dat je je kamer ook voldoende verlucht. Heb je soms last van omgevingslawaai? Dan loont het de moeite om oordoppen te gebruiken. Ook is het raadzaam om te investeren in een comfortabel matras en kussen.

houd een vast slaapritme aan

Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen en probeer rond hetzelfde tijdstip op te staan, zelfs tijdens het weekend of op vrije dagen. Dankzij een regelmatig slaappatroon ontwikkelt je lichaam een natuurlijk ritme, en voelt je lichaam vanzelf aan wanneer het tijd is om te gaan slapen en wakker te worden. Je zal je beter uitgerust en energiek voelen als je interne klok goed werkt.

vermijd schermen voor het slapengaan

Te veel tijd doorbrengen achter een televisie, computer of smartphone vlak voor het slapengaan kan leiden tot slaapproblemen. Blauw licht verhindert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Vermijd schermen minstens een uur voor je in bed kruipt en kies in de plaats voor een ontspannende activiteit zoals lezen, mediteren of gewoonweg genieten van wat quality time zonder schermen.

vermijd cafeïne en alcohol in de avond

Cafeïne en alcohol kunnen je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Drink je graag iets voor het slapengaan? Kies dan eerder voor cafeïnevrije dranken zoals kruidenthee of decafeïne koffie. Daarnaast vermijd je best zware maaltijden voor je gaat slapen, want een volle maag kan je slaap verstoren.

zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Dagelijks bewegen helpt je lichaam ontspannen, en dat komt je slaap ten goede. Je zal sneller inslapen en een betere diepe slaap hebben waardoor je lichaam ook beter herstelt. Probeer elke dag een halfuur te sporten. Ga wandelen of doe aan yoga. Probeer ‘s avonds geen intensieve inspanning meer te leveren. Dit stimuleert je hersenen waardoor je je weer wakkerder voelt.

beperk dutjes gedurende de dag

Dutjes kunnen je slaapritme verstoren. Daardoor kan je ’s nachts moeilijker inslapen. Probeer dat dutje dus te vermijden. Heb je echt nood aan powernap? Doe dat dan niet na 15 uur en slaap niet langer dan 20 minuten. Denk eraan om je wekker in te stellen tijdens zo’n dutje overdag.

creëer een avondroutine

Een avondroutine kan ervoor zorgen dat je tot rust komt na een drukke dag. Bovendien helpt het om je geest en lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust. Hoe je die routine invult, bepaal je zelf. Het belangrijkste is dat je je dag met een fijn gevoel afsluit.

Je kan bijvoorbeeld:

  • beginnen met ontspanningsoefeningen zoals stretchen, meditatie of yoga
  • vervolgens je tanden poetsen en je gezicht reinigen
  • daarna je pyjama aantrekken en in bed nog wat lezen

schrijf het van je af

Piekeren in bed is niet altijd te vermijden. Het opschrijven van je gedachten helpt om je hoofd leeg te maken en helderheid en rust te brengen. Ook een to-do lijstje maken, kan helpen om georganiseerd te blijven en het overzicht te behouden. Voeg dit zeker toe aan je avondroutine als je voelt dat dit je helpt om rustiger te slapen.

sta op als je niet kan slapen

Kan je de slaap niet vatten? Forceer jezelf zeker niet, daar word je alleen maar onrustiger van. Als je na 20 minuten nog steeds wakker bent, is het raadzaam om even op te staan en een rustige activiteit te doen in een andere kamer. Als je je slaperig voelt, kan je weer naar bed.

Het is belangrijk om vol te houden. Slaappatronen veranderen niet van de ene dag op de andere. Je hersenen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe routines.

zoek hulp bij slaapproblemen

Stress en zorgen kunnen oorzaken zijn van een slechte slaap. Als je ergens mee zit, kan het helpen om dit te bespreken met je partner, een vriend(in) of zelfs je huisarts. Bij aanhoudende slaapproblemen is een bezoek aan je huisarts sowieso een goed idee. Die kan eventuele onderliggende medische aandoeningen uitsluiten en jou indien nodig doorverwijzen naar specialisten.

Blijf zeker niet zitten met je slaapproblemen. Je staat er niet alleen voor, en met een behandelplan op maat kan je weer snel genieten van een optimale nachtrust.

advies voor een goede nachtrust

Zoek je oplossingen voor een betere nachtrust? Ga dan zeker eens langs bij een Goed apotheek of thuiszorgwinkel in jouw buurt. Onze specialisten luisteren naar je verhaal en bieden advies op maat.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius