Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

slapen

artikel 11 januari 2022

last van nachtzweten? dit kan je eraan doen

‘s Nachts badend in het zweet wakker worden is allesbehalve aangenaam, en natuurlijk ook geen gezonde slaapgewoonte. Waarom gebeurt het? En wat doe je eraan? Je komt het hier te weten.

last van nachtzweten? dit kan je eraan doen

waarom zweet je ‘s nachts?

Zweten is belangrijk voor je gezondheid, want zonder zweet zou je lichaam oververhit raken. Nachtzweten kan echter vervelend zijn, al is het meestal een onschuldige aandoening. Het kan komen door externe factoren zoals een hoge buitentemperatuur of een te warme pyjama. Tijdens stressperiodes kan nachtzweten ook meer voorkomen, net als bij hormoonschommelingen zoals in de overgang. Soms hangt het ook gewoon af van genetische factoren. 

Als geen van de bovenstaande oorzaken een belletje doet rinkelen, je vaak extreem veel zweet ‘s nachts en het buiten je normale patronen valt is het misschien een goed idee om een bezoekje aan je huisarts te brengen. Mogelijks is er een onderliggende oorzaak. 

tips om nachtzweten de baas te zijn

ventileer je slaapkamer regelmatig

Tijdens warme zomernachten is het uiteraard een goed idee om je raam op een kier te zetten, maar tijdens winterse buien is dat misschien minder aangenaam. In dat geval open je best twee keer per dag je raam. 15 minuten per keer is al genoeg. 

een warme zomernacht tegemoet?

Sluit overdag je gordijnen of haal je rolluiken naar beneden. Hoe minder zonlicht er binnenkomt, hoe frisser je slaapkamer blijft.

zorg voor frisse lucht

Is het buiten te warm om je raam open te zetten? Koel de ruimte dan af met een ventilator. Tip: zet er een fles bevroren water voor, zodat hij koude lucht door je kamer blaast. 

zorg voor een flesje water 

Wat fris water drinken kan je helpen afkoelen als je wakker wordt tijdens het zweten. Gehydrateerd naar bed gaan zal trouwens ook voorkomen dat je te veel vocht verliest tijdens het zweten. Zo word je ook niet wakker van de dorst. 

vermijd suikerrijke, cafeïnerijke en alcoholische dranken

Stimulerende middelen kunnen nachtelijk zweten verergeren, voor een goede nachtrust vermijd je ze dus best. Drink dus geen frisdrank, alcohol of koffie vlak voor het slapen.

kies voor de juiste lakens

Slaap zoveel mogelijk in lakens van (semi)natuurlijke vezels als katoen en linnen. Die zijn ademend en nemen goed vocht op, waardoor je zweet ook snel weer verdampt. Synthetische vezels als polyester en polyamide doen net het omgekeerde en houden je lakens eerder vochtig. Deze vermijdt je dan ook beter als je veel zweet.

zorg voor ventilerend beddengoed

Een vierseizoens(zorg)dekbed of matrasbeschermers met een ventilerende bovenlaag helpen bij het reguleren van zowel je temperatuur als het vocht dat je lichaam verliest. Een goede investering dus.

ga voor aangepaste hoofdkussens

Wist je dat er hoofdkussens met speciale 3D-hoezen bestaan? Die hebben een open structuur en ventilatiegaten in de zijkant. De hoes met 3D-structuur helpt het microklimaat rond je hoofd en nek te reguleren. Het vocht en zweet worden daardoor sneller afgevoerd, zodat voor jou alles koeler aanvoelt.

Een hoofdkussen gevuld met speltkaf kan ook ideaal zijn bij het overmatig transpireren. Daarnaast zijn kussenslopen met een ventilerende bovenlaag een aanrader, omdat ze temperatuur- en vochtregulerend werken. Daardoor slaap je eigenlijk altijd in aangename omstandigheden.

heb je nood aan advies op maat of twijfel je aan de stappen die jij kan nemen tegen nachtzweten?

Ga dan zeker eens langs bij een Goed apotheek of thuiszorgwinkel in de buurt voor een oplossing op maat.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius