onderwerp:
9 tips om spierpijn te voorkomen en verzachten
Spierpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De pijn komt vaak voor na het sporten, maar ook als je iets zwaars hebt getild, een beweging hebt gemaakt die je niet gewoon bent of als je te lang in dezelfde houding hebt gezeten. Daarnaast kan spierpijn te maken hebben met ouderdom of bepaalde aandoeningen zoals griep, artrose, reuma, fibromyalgie … Wat de oorzaak ook is, spierpijn is nooit leuk. Daarom verzamelden we enkele tips die jou kunnen helpen om spierpijn te verlichten.
blijf bewegen
Dagelijks bewegen helpt om je spieren soepel te houden en spierpijn of letsels te voorkomen. Luister wel goed naar je lichaam en neem op tijd rust, zeker wanneer je wat ouder bent of kampt met een aandoening.
Let op: Heb je spierpijn als gevolg van een ongeval, blessure of overbelasting? Dan is het net belangrijk om je lichaam te laten rusten zodat het zich kan herstellen.
masseer je spieren
Een massage heeft verschillende voordelen voor je spieren. Een massage helpt je spieren los te trekken en te ontspannen, verzacht pijnlijke en stijve spieren en voorkomt verkramping van de spieren. Voor een herstellende, ontspannende massage kan je terecht bij een wellnesscentrum. Je kan jezelf ook verwennen met een massageroller.
behandel je spieren met warmte of koude
Afhankelijk van de oorzaak van je spierpijn kan je de pijn verlichten met warmte of koude.
Warmte helpt om pijnlijke en stijve spieren te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een warm bad of warme douche of gebruik een warmtekompres, een verwarmende gel of spray.
Koude helpt eerder om acute pijn te verlichten. Heb je last van een ontsteking, zwelling of kneuzing? Gebruik dan een coldpack of zelfs een in een handdoek gewikkeld zakje diepvriesgroenten.
Als je twijfelt tussen een warme of koude behandeling, kies je best voor de tweede optie. Vraag zeker advies aan onze productspecialisten bij eventuele twijfel.
let op je houding
Een goede houding is belangrijk voor je gezondheid, en dat geldt voor alle activiteiten die je uitoefent. Een slechte houding veroorzaakt namelijk meer spanning op je spieren. Heb je een zittende job? Probeer regelmatig te bewegen of te stretchen. Je lichaam is niet gemaakt om lange tijd dezelfde houding aan te nemen. Moet je iets zwaars tillen? Hou je rug recht en buig door de benen. Doe je aan sport? Bouw je oefeningen op zodat je je spieren niet overbelast.
doe spierversterkende oefeningen
Spierversterkende oefeningen verminderen de kans op spierpijn. Bovendien verbeteren dergelijke oefeningen je balans, behendigheid en coördinatie. Zo voorkom je de kans op vallen en blijf je langer in vorm. Bij reumatische klachten, chronische pijn of na een blessure is het ook aan te raden om spierversterkende oefeningen te doen. Laat je dan zeker begeleiden door een specialist. Afhankelijk van de mate van je spierpijn en je leeftijd hou je best rekening met de intensiteit van de oefeningen. Forceer je lichaam niet en stop bij aanhoudende pijn.
doe rek- en strekoefeningen
Stretchoefeningen verhogen de flexibiliteit van je spieren, verbeteren je houding en verminderen stress en lichaamspijn. Dit is zeker interessant om langer mobiel te blijven als je al een dagje ouder bent. Ook als je sport zijn rek- en strekoefeningen een aanrader. Vraag gerust advies bij een professionele trainer zodat je zeker bent welke oefeningen aanbevolen zijn bij de sport die je uitoefent.
Heb je last van spierpijn? Ook dan kan regelmatig te stretchen de spanning verminderen. Let wel op want je spieren zijn dan gevoeliger en moeten kunnen herstellen.
drink voldoende
Zo’n 75% van je spieren bestaat uit water. Je spieren hebben dus veel water nodig om goed te functioneren. Hou zeker je vochtbalans op peil als je veel sport. Een tekort aan water kan leiden tot spierkrampen en wordt soms ook gelinkt aan spier- en gewrichtspijn. Drink dus minstens anderhalve liter water per dag om je lichaam gezond te houden.
eet gezond
Om je spieren soepel en sterk te houden, moet je gezond eten. Vooral proteïnen of eiwitten spelen een centrale rol. Die haal je onder andere uit vlees, vis, melkproducten, eieren, graanproducten, peulvruchten en noten. Daarnaast zijn vitamine D, kalium, magnesium en calcium belangrijk. Van magnesium bijvoorbeeld is bekend dat een tekort kan leiden tot spierkrampen.
Indien je last hebt van vitaminetekorten kan je ook supplementen innemen om je spieren te versterken. Bespreek dit eerst met je huisarts of apotheker.
vraag advies van een specialist
Heb je regelmatig of langdurig last van spierpijn? Dan ga je best eens langs bij je huisarts. Die kan achterhalen wat de oorzaak is van je spierpijn en jou indien nodig doorverwijzen naar een kinesist of andere specialist. Afhankelijk van je situatie kan je huisarts ook medicatie aanbevelen om je spierpijn te behandelen.