brandend maagzuur
Brandend maagzuur of reflux treedt op wanneer maagzuur terugvloeit naar je slokdarm. Dit resulteert in een brandend gevoel in de borststreek. De reden kan een zwakke sluitspier zijn tussen je maag en slokdarm. Ook bepaalde voeding en dranken werken brandend maagzuur in de hand. Andere symptomen zijn onder andere een zure smaak in de mond, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Als je hier regelmatig last van hebt, kan het zijn dat je een gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) hebt. Dit laat je best behandelen.
prikkelbaredarmsyndroom (PDS)
Prikkelbaredarmsyndroom, ook bekend als PDS of spastische darm, leidt tot buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel en periodes van diarree en/of constipatie. De exacte oorzaak van PDS is onbekend, maar factoren zoals stress, voeding en lichaamsbeweging kunnen er een invloed op hebben.
maagzweer
Een maagzweer is een open wonde in het slijmvlies van je maag of twaalfvingerige darm. Dit wordt meestal veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie. Maagzweren ontstaan soms ook door gebruik van bepaalde ontstekingsremmende medicijnen. Enkele mogelijke symptomen zijn: buikpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel en weinig eetlust.
galstenen
Gal helpt bij het afbreken van vetten. Het wordt aangemaakt door je lever en opgeslagen in je galblaas. Wanneer je eet trekt je galblaas samen en pompt ze gal in je darmen. Soms kan het gebeuren dat gal indikt en harde steentjes vormt. Galstenen kunnen klachten geven zoals buikpijn (vooral na het eten van vet voedsel), misselijkheid, braken en geelzucht. Galstenen kunnen soms vast komen te zitten in je galwegen, wat ernstige pijn en ontsteking veroorzaakt.
coeliakie
Coeliakie is ook bekend als glutenintolerantie. Het is een auto-immuunziekte waarbij je dunne darm beschadigd raakt door de inname van gluten, een eiwit dat onder andere voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Bij coeliakie ervaar je vaak buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, stinkende stoelgang en een verminderde eetlust. Een glutenvrij dieet is belangrijk om verdere complicaties te voorkomen.
verstopping
Verstopping of obstipatie is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem waarbij je minder gemakkelijk stoelgang maakt of waarbij stoelgang minder vaak voorkomt dan normaal. Dit kan gepaard gaan met harde ontlasting, een opgeblazen gevoel en buikpijn. De verstopping kan het gevolg zijn van te voedingsvezels eten, te weinig drinken, gebrek aan lichaamsbeweging of inname van bepaalde medicijnen.
ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal. Veelvoorkomende klachten zijn buikpijn, diarree, bloed in de ontlasting, vermoeidheid en gewichtsverlies. Deze aandoening kan elk deel van het spijsverteringskanaal aantasten, van je mond tot anus. De ziekte van Crohn behoort tot inflammatoire darmziekten of Inflammatory Bowel Disease (IBD).
colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringstelsel. De ontsteking beperkt zich tot je dikke darm en wordt daarom ook dikkedarmontsteking genoemd. Deze aandoening is net als de ziekte van Crohn een IBD. De symptomen zijn gelijkaardig aan die van de ziekte van Crohn.