Nicotine is echter niet de enige boosdoener. Roken is niet enkel een lichamelijke verslaving. Na een tijdje wordt roken ook een echte gewoonte. Bovendien kan die sigaret ook nog een psychologische afhankelijkheid creëren. Je tabaksverslaving bestaat dus uit 3 soorten.
lichamelijke verslaving
Je hebt de sigaret nodig. Je bent verslaafd aan de stof nicotine. Door te roken komen er in de hersenen bepaalde stoffen vrij: dopamine, serotonine en adrenaline. Deze stimuleren het lichaam, hebben een kalmerend effect en geven een prettig gevoel. Het probleem is dat je lichaam er steeds meer van vraagt om hetzelfde effect te creëren. Voor je het weet kan je niet meer zonder.
psychologische verslaving
Voor jou is een sigaret een soort van houvast in emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt uit verveling, om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, om je zelfzeker te voelen, om jezelf te belonen en ga zo maar door. Roken wordt dan een beloning, troost, ontspanning, remedie tegen stress. En zodra dit mechanisme in werking is getreden, lijkt het onmogelijk om te stoppen met roken.
gedragsverslaving
Je rookt uit gewoonte: je sigaret is een dagelijks ritueel. Een sigaret na het opstaan, bij de koffie, in de auto, als pauze op het werk ... Dit soort aangeleerd gedrag is veel moeilijker om af te leren. Lichamelijke ontwenning duurt een viertal weken, maar om de gewoonte af te leren heb je gemiddeld drie maanden nodig.