onderwerp:
de antidieetmethode toegelicht door diëtist Celien Rombouts
Intuïtief eten gaat uit van het principe dat je alles mag eten als je honger hebt, en je stopt als je verzadigd bent. Wanneer je jezelf lekkere dingen ontzegt, worden ze net aantrekkelijker. Het werd al in 1995 ontwikkeld door voedingsdeskundigen Evelyn Tribole en Elise Resch. Toch vindt hun antidieetmethode nu pas ingang in België. Mee aan de oorsprong van die opmars staat diëtist en intuïtief eten coach Celien Rombouts. ‘Dit concept gaat over de gedachten die je hebt over eten en het herkennen van je lichaamssignalen, niet zozeer over het eten op zich.’
Celien Rombouts begon haar carrière als diëtiste op de klassieke manier. Mensen kwamen op gesprek, ze stelde voor hen een dieetschema op en volgde ze week na week op. ‘Dat combineerde ik met een deeltijdse job als diëtiste in een universitair ziekenhuis en het liep prima’, vult Celien aan. ‘Tot ik op een dag in contact kwam met intuïtief eten. Ik volgde een cursus bij de voedingsdeskundigen Tribole en Resch omdat ik me begon te storen aan de vicieuze cirkel waarin ik met mijn patiënten vaak belandde. Bovendien kwam ik in wetenschappelijk onderbouwd cijfermateriaal tegen dat maar liefst 95 procent van de diëten op lange termijn niet werken. Diëten kunnen zelfs een omgekeerd effect hebben. Ik begon die kennis stelselmatig te delen op mijn Instagrampagina Healthy Habits en dat sloeg meteen aan.
Intuïtief eten wordt ook een antidieetmethode genoemd. Maar waarin schuilt precies het grote verschil tussen een doorsnee dieet en intuïtief eten?
‘Daar waar je bij een dieet vaak piekt naar een bepaald moment – denk maar aan al die mensen die diëten voor de feestdagen, voor ze op reis gaan of vlak voor de
zomer – om vervolgens weer helemaal los te gaan. Dat is niet alleen nefast voor je lichaam, dat een dieet immers ziet als een kritiek energietekort, maar ook voor je gemoed. Je gaat immers van euforie naar een dipje en vaak zelfs naar depressieve gedachten. Dat constante gejojo vervang je beter door intuïtief eten of het bewust omgaan met eten. Mensen weten heus zelf wel wat goed voor hen is, of ze kennen op zijn minst de grote lijnen. Het is zaak om hen daar opnieuw bewust van te maken zodat ze daarnaar kunnen handelen.’
Mag wie aan intuïtief eten doet dan alles eten, zo vaak en zo veel als hij of zij maar wil?
‘De naam is in die zin slecht gekozen, maar in principe mag dat. Het is evenwel niet de bedoeling dat je de hele dag door hersenloos gaat snacken met koekjes en chips. Een van de stappen van intuïtief eten is dat je jezelf onvoorwaardelijk de toestemming geeft om elk soort voedingsmiddel te eten. Dat komt voort vanuit het idee dat wanneer we onszelf beperkingen opleggen, die voedingsmiddelen alleen maar aantrekkelijker worden. Dat wil niet zeggen dat we zomaar alles gaan eten wat we tegenkomen, dat is impulsief eten. In die zin zijn die principes waarop intuïtief eten gestoeld is veel meer een houvast dan een handleiding die je fel moet volgen.’
‘Intuïtief eten is leren op zoek gaan naar wat je wil op welk moment’
Mensen zijn gewoontedieren die houvast nodig hebben. Welke houvast biedt intuïtief eten hen dan?
‘Als een dieet iets goed doet, dan is dat mensen het voordeel van de duidelijkheid bieden. Intuïtief eten is leren op zoek gaan naar wat je wil op welk moment, maar ook bezig zijn met je gedachten rondom eten. Bij intuïtief eten draait het niet zozeer rond het eten op zich, maar eerder om de gedachten hierrond en om het herkennen van je lichaamssignalen. Je moet met andere woorden bewust bezig zijn met wat je eet. Dat vergt een inspanning in het begin, omdat veel mensen gewend zijn aan het hersenloos volgen van hun gezelschap of puur uit gewoonte wat snacken voor de televisie. Intuïtief eten betekent niet dat je nooit nog iets mag eten omdat je daar zin in hebt, maar wel dat je beseft dat je dat pak friet nu eet omdat je daar zin in hebt.’
‘Het klinkt bedrieglijk simpel, maar het is een kwestie van terugkeren naar de situatie waarin je als baby zat: je eet wanneer je honger hebt, je stopt wanneer je verzadigd bent. Iedereen is geboren als intuïtieve eter. Het probleem is dat elke mens in zijn of haar leven slechte gewoontes creëert of de verkeerde dingen aangeleerd krijgt. Die moet je weer afleren wanneer je start met intuïtief eten. In realiteit is het niet zo simpel om te leren luisteren naar dat honger- of verzadigingsgevoel, zeker als je dat al jaren niet meer gedaan hebt. Daarenboven is het moeilijk te herkennen wanneer je lichaam echt nood heeft aan eten of wanneer onze sociale of fysieke omgeving ons hiertoe verleidt. Maar eens je dat onder de knie hebt, is het eigenlijk (weer gewoon) kinderspel.’
‘Intuïtief eten zorgt er vooral voor dat je terug vertrouwen hebt in jezelf, en ik denk dat dat het belangrijkste houvast is dat je kan hebben.'
In hoeverre is jouw leven veranderd sinds je bent overgeschakeld van diëtiste naar intuïtief eten coach?
‘Ik heb er tijdens mijn opleiding nooit over horen spreken, maar nu ik het concept ken, zie ik gewoon geen andere mogelijkheid meer. Daarom geef ik sinds kort ook opleidingen aan diëtisten. Ik ga regelmatig spreken op hogescholen zodat de diëtisten van morgen op zijn minst tijdens hun opleiding al eens kennisgemaakt hebben met intuïtief eten.’
‘Weet je wat misschien nog het meest voor intuïtief eten pleit? In tegenstelling tot eender welk dieet, schuilt er geen verdienmodel achter. Ik zou veel meer kunnen verdienen door als diëtist een paar hippe diëten aan te bevelen en de bijhorende producten in mijn praktijk te verkopen. De reden waarom ik dat niet doe en ik ten volle de kaart van het intuïtief eten trek, is omdat ik mensen graag echt wil helpen.'