onderwerp:
10 kleurrijke uitstappen
Wandelen op je eigen tempo, dat is genieten van de frisse buitenlucht terwijl je op de mooiste plaatsen komt. Tijdens de afgelopen (corona)jaren heb je wellicht de meeste routes in je nabije omgeving ontdekt. Verbreed dit voorjaar je horizon en aanschouw de komende maanden de mooiste bloemen van België. Deze tien tips tonen je hoeveel voorjaarsschoon onze bossen, velden en parken je te bieden hebben.
bloemenpracht waar je blij van wordt
1. tulpen in eigen land
Je moet de grens niet over om de meest prachtige tulpenbedden te ontdekken. In het Oost-Vlaamse Meerdonk bloeien de tulpen massaal in de Rode Moerpolder en de Koningskieldrechtpolder. Nederlandse boeren huren hier zelfs velden om hun tulpenbollen te kweken. De beste periode is van midden april tot begin mei. Let wel, hier mag je alleen kijken, niet plukken. Wil je graag een boeketje samenstellen? Dan kan dat in de tulpenpluktuin van La Fleur in Sint-Gillis-Waas.
Tip: ook tijdens deze unieke fietsroute aanschouw je de tulpenpracht.
2. park van Beervelde
Als sinds 1783 behoort dit domein van maar liefst 25 hectare toe aan dezelfde familie. In 1873, toen de romantiek hoogtij vierde, kreeg de Engelse landschapstuin vorm. In het park van Beervelde kan je werkelijk uren rondwandelen. Een bezoek is gratis, maar het is fijn als je op voorhand een mail stuurt en je je bij aankomst aanmeldt op het binnenplein van het koetshuis. Noteer ook alvast het weekend van 12 t.e.m. 14 mei in je agenda want dan gaan de Tuindagen door. Met maar liefst 240 deelnemers wordt elke plantenliefhebber hier op zijn of haar wenken bediend.
3. terug naar de middeleeuwen
Gelegen in de groene rand van Brussel ligt het Kasteel van Groot-Bijgaarden. Het is omringd door een park van 14 hectare waar je werkelijk elke voorjaarsbloem kan vinden die je maar kan bedenken. Aangestuurd door een team van experten, worden hier meer dan 1 miljoen bloembollen met de hand geplant. Hierbij houden ze rekening met verschillende kenmerken, zoals kleur, hoogte en bloeitijd. Van 1 april t.e.m. 4 mei zetten ze tijdens hun Floralia de deuren open. En dat al voor de 20ste editie op rij. Een pracht voor het oog.
4. romantiek van weleer
De voorjaarsflora van het Zevenbergenbos is een van de mooiste van de provincie Antwerpen. Wanneer je langs het witte bloementapijt wandelt, waan je je zo bij Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Van maart tot mei bloeien de bosanemonen en de slanke sleutelbloemen in dit prachtige, oude bos in Ranst. Een vrolijk lentetafereel. In het gemeentelijke speelbos kunnen de kinderen bovendien heerlijk ravotten.
5. gouden gloed in de Oostkantons
In de valleien van de Eifel en de Ardennen en rond de gemeente Büllingen staan elke lente miljoenen wilde narcissen in bloei. Dit levert een immens en prachtig geel
bloementapijt op. Normaal kan je ze bewonderen vanaf midden april, maar bij een warm voorjaar kan het dat ze al iets eerder staan te schitteren. Op 16 april viert men ook het Narcissenfeest in het Holzwarche-dal.
6. terug in de tijd
In La Feuillerie in Celles, nabij Kortrijk, wordt er verschillende keren per jaar een evenement georganiseerd dat in het teken van een andere plant of bloem staat. Op die dagen kan je ook heerlijk wandelen in de adembenemende landschapstuin, ontworpen door Louis Fuchs. Noteer alvast volgende weekends in je agenda:
- 28 en 29 april: unieke en zeldzame planten
- 12 en 13 mei: rododendrons en azalea’s
- 21 juli: hortensia’s
- 16 en 17 september: algemene plantendagen
7. planten op het kasteeldomein
De landcommanderij in Alden Biesen bestaat al meer dan 800 jaar. Op deze prachtige erfgoedsite - tevens een van de grootste kasteeldomeinen van de Euregio – valt altijd iets te beleven. De grootste troef in het voorjaar is ongetwijfeld de prachtig aangelegde Engelse tuin met wilde bloemen en kruiden. Een streling voor al je zintuigen. Daarnaast kan je ook de Franse tuin, de kerk en het toeristisch onthaalcentrum bezoeken. www.goed.be/alden-biesen
8. fleurige fruitbloesems
Limburg heeft tal van troeven waarvan de fruitbomen niet de minste zijn. Haspengouw en de streek rond Sint-Truiden staan bekend om hun prachtige fruitboomgaarden die om de beurt in bloei komen. Het seizoen wordt op gang getrokken door de bloesem van de kerselaren, gevolgd door de witte perenbloesems en de lichtroze kleurende appelbomen. Wil jij de bloesems in al hun pracht zien? Via de bloesemmeter kan je zelf opvolgen wanneer je het best richting Haspengouw trekt. Ook wat later op het jaar is deze streek trouwens zeker een bezoek waard. Maak je dag compleet met een fijne picknick of een bezoek aan een van fruitbedrijven of ga op pad met een Vespa.
9. tussen de rozen
Waan je een prins of prinses op het 18de-eeuwse landgoed van het kasteel van Hex. De tuinen zijn slechts tweemaal per jaar geopend. Enkel dan kan je met een gids ontdekken welk natuurschoon ze voor je in petto hebben. Vooral de iconische rozen mag je zeker niet missen. Dit jaar gaat het Hex Outdoor Festival door op 2, 3 en 4 juni en nog eens op 9 en 10 september. Dan stellen ook boomkwekers hun exclusieve producten en zeldzame planten voor.
10. begonia’s voor de zonnekoning
Het is oogverblindend om te zien: duizenden begonia’s die samen in bloei staan. Om dit moois te zien, moet je in Laarne zijn. Een leuk weetje: het verhaal van de begonia gaat terug tot in de 17de eeuw, toen zonnekoning Lodewijk XIV de opdracht gaf om naar exotische planten te zoeken. Vier eeuwen later staan ze nog steeds te schitteren in Oost-Vlaanderen. De ideale periode is van juni tot eind augustus, soms zelfs iets langer. Ze worden vaak gebruikt om bloementapijten mee aan te leggen. Ontdek hier de begoniaroute per fiets.