onderwerp:
10x eropuit met rolstoel en scooter
Als rolstoelgebruiker of -begeleider kan je er vast over meepraten: dat paadje dat nét te smal is, een onvoorzien trapje of steil heuveltje. Als rolstoelgebruiker stoot je vaak op obstakels die je uitstap minder aangenaam maken. Maar laat dat je niet tegenhouden om op stap te gaan. Er zijn tal van uitjes die helemaal geschikt zijn voor jou, zowel voor natuur- als cultuurliefhebbers. Wij zochten er tien voor jou uit.
1. Japanse tuinen
Neen, het is geen grap: op 1 april openen de Japanse tuinen in Hasselt weer. Een prachtige setting waarvan je helemaal zen wordt en waar je ook kan deelnemen aan theedemonstraties of workshops kaligrafie of ikebana (de kunst van het Japanse bloemschikken). Op twee kleine stukken na zijn alle paden in de tuinen breed en toegankelijk. Verder staan de medewerkers van het park klaar om je met plezier helpen. Mooi meegenomen: voor mensen met een beperking is het bezoek helemaal gratis.
2. de Grote Oorlog achterna
De Westhoek staat bij iedereen bekend als het toneel van bloederige veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze streek, ook wel Flanders Fields genoemd, bevat monumenten en begraafplaatsen met een grote historische betekenis, én de iconische rode klaprozen. De herdenkingen van de 100ste verjaardag gaf de regio een nieuw elan. Ook nu de drukte wat is gaan liggen, blijft het zeker de moeite om een bezoek te brengen. Informatie voor wie in een rolstoel Flanders Fields wil bezoeken, vind je hier.
3. op paarse wolken
Ook vanuit een rolstoel kan je genieten van de miljoenen boshyacinten die het Hallerbos elk jaar omtoveren tot een paarse weelde. De Achtdrevenwandeling in dit bos is speciaal ontworpen voor wie in een rolstoel zit, inclusief aangepaste picknicktafels en zitbanken. De mooiste maand is april, dan staat de voorjaarsflora volop in bloei. Op de site van het Hallerbos kan je zien wanneer het hyacintenseizoen echt start
4. roadmap door Oost-Vlaanderen
Via de QR-code kan je bij toerisme Oost-Vlaanderen een gratis magazine aanvragen met tal van tips, adresjes en fiets- en wandelroutes die voor iedereen toegankelijk zijn. Zeker de Molsbroek-Buylaers-wandelroute is een echte aanrader. Vanuit Lokeren verken je dit prachtige natuurgebied langs de Durme. De wandeldijk is voor iedereen toegankelijk, zonder hindernissen, zodat je optimaal van de natuurpracht kan genieten.
5. plezier voor iedereen
De Keiheuvel in Balen is echt een domein voor jong en oud. Naast een megaspeeltuin, minigolf en zwembad, kan je er te voet of met de fiets de mooie natuur van het recreatiedomein ontdekken. Ter plaatse kan je ook een ‘Wombat’ huren, een ultrastabiele rolstoel met grote banden, waarmee je de bossen en duinen kan verkennen. Deze rolstoel is gemakkelijk vooruit te duwen op onverharde wegen.
6. terug in de tijd
Bokrijk is de plek bij uitstek voor menig geschiedenisliefhebber, maar ook voor gezinnen die er een dagje op uit willen. In het openluchtmuseum stap je vanaf april terug in de tijd van de twenties en de sixties. Ga fietsen of wandelen ‘dwars door het water’ of laat je kinderen lekker ravotten in de speeltuin, dat kan het hele jaar door. Alles is rolstoeltoegankelijk. Zelfs in de speeltuin zijn er toestellen speciaal voor jonge rolstoelgebruikers.
7. citytrippen in ’t Stad
Veel steden zetten de laatste jaren in op rolstoeltoegankelijke parcours. Zo ook Antwerpen. Op de website van Visit Antwerpen staan allerlei toffe adresjes én twee uitgestippelde routes. Route 1 is ongeveer 3 km lang, en loopt van het Centraal station tot aan de Grote Markt. Daar start de tweede route richting het Eilandje en het MAS. Wist je dat ook het dakterras op de negende verdieping toegankelijk is voor rolstoelgebruikers? Het zicht is werkelijk fenomenaal.
8. op de heide
De zanderige bossen van de Kalmthoutse Heide behoren bij veel mensen tot hun jeugdherinneringen. Maar ruige natuur is niet altijd ideaal voor rolstoelgebruikers of wanneer je moeilijk te been bent. Dit heidegebied heeft een speciaal parcours dat je met de ‘Cadweazle’ kan verkennen. Deze elektrische terreinrolstoel kan oneffenheden en boomwortels aan. Je kan hem ter plaatse huren. Het traject voert je naar een mooi uitzicht op de Putse Moer, de zandvlakte en het panorama bij de brandtoren. Ook het huren van een ‘Wombat’ is mogelijk. Bovendien zijn er verschillende semiverharde paden die je met je eigen rolstoel kan betreden.
9. hoog in de bomen
De echte avonturiers onder jullie laten zich niet tegenhouden. Zo helpen ze je bij The Outsider Vlaamse Ardennen met plezier op hun touwenparcours. Een paar kleine aanpassingen maakten dat hun eerste platform nu ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Het klinkt misschien onmogelijk, maar met wat hulp van hun begeleiders kan je zelfs de negen meter hoge deathride aan. Hier sta je dus niet aan de zijlijn, maar duik je zelf mee in het avontuur.
10. zon, zee en strand
Ook een dagje naar zee hoeft geen probleem te zijn met een rolstoel. Inter (private stichting Toegankelijk Vlaanderen), verschillende kustgemeentes en de provincie West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar en zorgen tijdens de paas- en zomervakantie voor toegankelijke stranden en opgeleide assistenten. Daarnaast zijn er in elke gemeente ook verschillende faciliteiten die je uitstap een stuk gemakkelijker maken. De gemeentes die deelnemen aan dit project zijn De Panne, Nieuwpoort, Oostende, Bredene, De Haan en Zeebrugge.
op zoek naar jouw ideale rolstoel?
Lees ons uitgebreid advies op onze informatiepagina.