onderwerp:
weg zijn wij
In het najaar kan de buitenlucht extra goed doen. Pak je goed in, houd je hoofd warm en je voeten droog en op naar buiten! Dit zijn tien heerlijke frisse ideeën voor een daguitstap in eigen land.
mag ik niet gewoon in de zetel blijven liggen?
De zetel, een dekentje en een warme kop thee … in koudere temperaturen is dit heel aanlokkelijk. En natuurlijk mag je hier ook van genieten, maar dan wél na een winterwandeling. Waarom? Omdat we in de winter allemaal wel wat extra vitamine D kunnen gebruiken. Vooral tieners, ouderen en zwangere vrouwen lopen risico om een tekort te ontwikkelen. Vitamine D maak je aan onder invloed van zonlicht en je zal dus de buitenlucht moeten opzoeken om een tekort te voorkomen. Verder is beweging ook goed tegen stramheid, ook voor wie in de winter meer last heeft van artritis. Beweging is goed voor hart en bloedvaten, en een goede doorstroming helpt tegen koude handen of voeten. En een half uurtje buiten zijn, zelfs in de vrieskou, doet wonderen voor je humeur. Geloof je het niet? Probeer het dan zelf! Waar wacht je nog op?
tip: check voor vertrek zeker even de geldende coronaregels ter plaatse.
1. uitwaaien aan de kust
Écht uitwaaien doe je natuurlijk aan zee, en dat hebben we in ons land goed begrepen. Dekust.be verzamelde 34 fietsroutes en 35 wandelroutes die je door de stad, langs prachtig erfgoed, over het strand of de duinen in voeren. Voor elk niveau is er wel een route en er wordt telkens aangegeven of het vlak of licht hellend is. Omdat er zoveel te kiezen valt, hebben ze al vijf prachtige winterwandelroutes voor je op een rij gezet.
www.dekust.be/nl/inspiratie/5-x-winterwandelen-aan-zee
2. stiltewandeling in Westouter
Diep verscholen in het West-Vlaamse heuvelland ligt een stiltepad dat compleet ontworpen is om enkel van de geluiden van de natuur te genieten en die de zintuigen prikkelt. De route is verrijkt met mijmerbankjes, hangmatten en ligzeteltjes om even van de stilte te genieten. Deze route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers, maar wandelaars met bijvoorbeeld autisme kunnen net extra genieten van de prikkelarme wandeltocht.
Meer info via www toerismewesthoek.be
3. de boom in, in Bosland
Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen en bestaat uit 12 deelgebieden. In Hechtel-Eksel kunnen kinderen ‘de boom in’, daar leren ze over het bos. In Pelt gaan ze ‘terug naar de wortels’ en daar komt de historie van Bosland aan bod. In Lommel is het thema dan weer ‘bijt in het zand’ en vertelt men alles over de unieke ondergrond van het Bosland. Nog even extra aandacht voor het deelgebied Resterheide, een speel- en wandelbos op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer. Er zijn drie kant-en-klare kindvriendelijke wandelingen uitgestippeld die ook in de winter superleuk zijn om te doen. Een van die wandelingen is
het lieveheersbeestjespad, en dat is dan weer uitermate geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Op de website zal je zien dat ouders ook mee mogen … als ze tenminste braaf zijn.
www.bosland.be
4. de plantentuin van Meise
De prachtige plantentuin in Meise is maar liefs 92 hectare groot en huist naast planten ook heel wat historische gebouwen. Prachtig om in rond te wandelen en te leren over de meer dan 18.000 verschillende soorten planten die er verzorgd worden. Je kunt er zelf ronddwalen, of onder leiding van een gids ontdekken wat er in de winter op z’n mooist is. De plantentuin heeft ook een rondleiding voor mensen met een visuele beperking ontwikkeld, waarin de bezoeker mag voelen aan allerlei verschillende planten, een 3D-maquette van het plantenpaleis en reliëfkaarten van de klimaatzones op aarde.
Meer info en (verplichte) reservaties via www.plantentuinmeise.be
5. Bachten de Kupe in Izenberge
Dit superschattige openluchtmuseum wordt ook wel klein-Bokrijk genoemd en als je hier een bezoekje brengt, snap je waarom. Dit kleine boerendorpje is in 1977 opgebouwd, maar katapulteert je direct naar de 17e eeuw. Oprichter en bezieler Marcel Messiaen noemt zichzelf ook een museumstuk, hij mag dit jaar 99 kaarsjes uitblazen. Geopend van maandag tot donderdag (tot 31 oktober) maar check best even de site voor vertrek.
Inschrijven is verplicht via www.openluchtmuseumbachtendekupe.be
6. Verbeke Foundation in Kemzeke
Deze prachtige kunstsite in het Oost-Vlaamse Kemzeke heeft een verzameling van wel 4500 installaties van voornamelijk Belgische kunstenaars. Het is een privéverzameling van echtpaar Geert en Carla Verbeke Lens en aangezien de collectie blijft groeien en continu verandert, lijkt het iedere keer weer alsof je hier voor het eerst komt. De moeite!
www.verbekefoundation.com
7. schaatsen in de Kalmthoutse heide
De Kalmthoutse heide is een indrukwekkend natuurgebied in de provincie Antwerpen waar de vennen vrij toegankelijk zijn om op te schaatsen. Omdat ze niet heel diep zijn én een zandbodem hebben, is dit meestal de eerste plek in België waar je op natuurijs kunt schaatsen. Wanneer het ijs dikker is dan 8 cm is het officieel toegelaten. Hou dus de website in de gaten voor meer nieuws, en vergeet de ijzers niet in te vetten!
www.grensparkzk.be
8. grindbakken Gent
Mooi om de tieners te vermaken: de grindbakken in Gent. Origineel gebruikt om grind en zand in over te hevelen, is deze 150 meter lange betonnen ‘zandbak’ nu helemaal opnieuw vormgegeven. Zo mogen er publiek toegankelijke, gratis evenementen plaatsvinden én is het een legale plek voor graffiti. Dat betekent dat geen enkel stukje muur nog leeg is! Welk kunstwerk is jouw tieners’ favoriet? Er is geen toegangsgeld en geen inschrijving. De grindbakken vind je onder de grote blauwe kraan in Dok-Noord.
visit.gent.be
9. Kabouterberg Kasterlee
In dit bosrijke gebied kunnen kinderen naar hartenlust ravotten tussen de bomen en in de duinen. Er is ook een gratis wandeling van 1,5 km uitgestippeld, hiervoor dien je simpelweg de blauwgele kaboutertjes te volgen. Maar het leukste van deze plek zijn de verhalen van zeer enthousiaste vertellers. Tijdens de verschillende schoolvakanties doen ze dit live, maar je kunt ook bij Toerisme Kasterlee een tablet huren waarop je de vertellingen tijdens je wandeling kan volgen. Deze tablet moet je wel minstens twee dagen voor je bezoek reserveren. Dit is een unieke dag voor kinderen van 3 tot 7 jaar, maar door het duinenzand en ruw terrein niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
https://www.visitkasterlee.be/product/110/dagvertellingen-op-kabouterberg
10. sneeuwwandeling in Manderfeld
Onze eigen Oostkantons mogen zeker niet ontbreken in een mogelijke winterse daguitstap in België. Manderfeld is een gehucht en deelgemeente van Büllingen, en een waardevol startpunt voor een mooie dagtocht. Omdat het op 500 m hoogte ligt, zijn er wandelroutes met prachtige vergezichten. Als het gesneeuwd heeft, vertrekken verschillende langlaufroutes vanuit het dorp. Tegenover de kerk in Manderfeld zijn niet alleen langlaufski’s te huur, maar ook sneeuwwandelschoenen voor de bijbehorende ‘sneeuwwandelschoenenroutes’. Die laatste doe je samen met een gids. Keuze genoeg!
www.buellingen.be
Je lippen en handen krijgen het hard te verduren in deze koude. Bescherm ze met een goede lippenbalsem en handcrème.