onderwerp:
10 tips tegen herfstblues
De vakantie is voorbij, de temperatuur daalt, de dagen worden korter … Misschien brengt de overgang naar de koude seizoenen ook voor jou wel herfstblues mee. Maar wat is een herfstdip nu eigenlijk? Wat zijn de symptomen en vooral: wat kan je eraan doen? Goed deelt 10 tips zodat je je snel weer beter in je vel voelt.
wat is een herfstdip?
Een herfstdip is een verandering in humeur die ontstaat bij de overgang van de seizoenen. Dat ligt vooral aan het gebrek aan daglicht. Je lichaam maakt namelijk vitamine D aan wanneer je in de zon zit. Tijdens kortere, grijze dagen is er minder zon waardoor je vitamine D- en energiepeil daalt. En vitamine D is een geweldige boost voor je immuunsysteem.
Daarnaast wordt een herfstdip gelinkt aan melatonine, een hormoon waar je moe van wordt. Wanneer het vroeg donker wordt, maakt je lichaam meer melatonine aan waardoor je je sneller moe of down voelt.
wat zijn de symptomen van een herfstdip?
Niet iedereen heeft last van herfstblues. Anderen zijn er dan weer erg gevoelig voor. Je herkent een herfstdip vaak aan de volgende symptomen:
- vermoeidheid
- futloosheid
- somber of prikkelbaar zijn
- zwaarmoedig of neerslachtig zijn
- minder zin in sociale activiteiten
- moeite met concentratie
- een verhoogde eetlust hebben
Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van een mindere dag. Een dagje rusten zorgt dan vaak voor hernieuwde energie. Merk je dat je al langer last hebt van bovengenoemde symptomen? Dan kunnen deze tips jou helpen om je beter te doen voelen.
10 tips tegen een herfstdip
1. ga naar buiten
Een herfstblues steekt vaak sneller de kop op door een gebrek aan natuurlijk licht. Daarom is het een goed idee om af en toe naar buiten te gaan. Want ook tijdens de grijzere herfst- en wintermaanden schijnt de zon. Maak bijvoorbeeld een korte middagwandeling tijdens je werkdag of trek erop uit in het weekend. Ook de frisse lucht zal wonderen doen.
2. let op je voeding
Je voeding heeft een grote invloed op je mentale en fysieke welzijn. Wanneer het kouder wordt, grijpen we al snel naar warme, zwaardere gerechten. Dan is het belangrijk dat je extra vitaminen binnenkrijgt. Gezond eten zal meteen ook je humeur verbeteren. Gelukkig bestaan er heel wat lekkere seizoensgroenten en -fruit waarmee je eindeloos kan experimenteren. En wanneer je bepaalde vitaminetekorten hebt, kan je ook supplementen innemen om je lichaam te wapenen tegen die herfstdip.
3. blijf bewegen
Sport heeft net als voeding een positieve invloed op je lichaam. Je hoeft daarvoor niet meteen tot het uiterste te gaan. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten maakt al een groot verschil. Zo geniet je tegelijk ook van die verkwikkende buitenlucht. Heb je echt geen zin om buiten te komen? Dan zorgen bijvoorbeeld yoga- of fitnessoefeningen ook voor een boost van je humeur.
4. start een ochtendritueel
Wanneer het ‘s ochtends nog donker is, blijf je waarschijnlijk ook maar al te graag in bed liggen. Toch is het belangrijk om die snoozeknop te laten voor wat het is. Met een vaste ochtendroutine zorg je ervoor dat je dag goed inzet. Bijvoorbeeld door rustig te ontbijten, een beetje te sporten of zelfs te schrijven om je hoofd leeg te maken. Je zal snel merken dat je meer energie en focus hebt om de dag door te komen.
5. zorg voor een vast slaappatroon
Door de kortere dagen hebben we snel de neiging om langer te slapen. Zorg er daarom voor dat je een vast slaapritme hebt. Ga altijd rond hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde uur op. Je zal je een stuk meer opgeladen voelen overdag.
6. plan leuke activiteiten
Een leuke uitstap doet altijd deugd. Bovendien is het prettig om iets in het vooruitzicht te hebben. Je hoeft daarvoor niet eens een hele vakantie te plannen - al mag dat natuurlijk wel. Een museumbezoek, een diner met vrienden of een korte citytrip zijn ook voldoende om de sleur te doorbreken.
7. haal kleur in huis
Tijdens de koudere maanden blijven we vaker binnen zitten. Waarom de boel dan niet wat opfleuren? Bloemen met vrolijke kleuren zorgen meteen voor een glimlach op je gezicht. Ook leuke herfstdecoratie brengt extra sfeer in huis. En zelfs het decoreren zal je een goed gevoel geven.
8. geniet van het seizoen
De ene persoon verkiest de zomer, terwijl de andere van de winter houdt. Eigenlijk heeft elk seizoen zijn charme. Zo zorgt de herfst voor prachtige, kleurrijke taferelen. Het is het seizoen van gezellig samenzijn, genieten van verwarmende maaltijden en zachte truien. Door jezelf open te stellen voor de mooie dingen, zal je sneller genieten van een seizoen dat je eigenlijk niet zo ligt.
9. wees lief voor jezelf
Iedereen heeft wel eens een mindere dag en daar is absoluut niks mis mee. Integendeel, het is net belangrijk om het af en toe rustig aan te doen en je batterijen op te laden. Gebruik die tijd om dat ene boek te lezen dat al lang op de plank ligt, naar je favoriete muziek te luisteren of je planten en bloemen te verzorgen. Je zal er geen spijt van hebben.
10. zoek hulp
Hulp vragen is goed. Je gaat namelijk beter voor jezelf zorgen. Heb je last van aanhoudende vermoeidheid of somberheid? Praat er dan over met je huisarts. Indien nodig, kan die je ook doorverwijzen naar een specialist. Als je dat liever hebt, kan je ook terecht bij Tele-Onthaal voor een anoniem gesprek.