Let op jezelf, maar denk ook altijd aan je naasten. Bij de meeste mensen reguleert het lichaam de temperatuur. Als de omgevingstemperatuur stijgt, begint ons lichaam te zweten. Zo houden we onze lichaamstemperatuur op peil. Maar dat systeem werkt niet bij iedereen. Aan wie besteed je best extra aandacht tijdens warme dagen?
baby’s en peuters
Bij kinderen zijn de beschermende functies van de huid nog in volle ontwikkeling. Hun huid is dunner dan die van volwassenen en herstelt ook minder snel. Onze huid ziet overigens nooit zoveel zonlicht als in onze kinderjaren. Voor de leeftijd van 18 krijgen we gemiddeld al 75 procent van onze levenslange portie zonnestralen te verwerken. Wie verbrandt in zijn kindertijd, kan daar op latere leeftijd trouwens kanker aan overhouden. Hou baby’s en kinderen daarom uit de zon. Laat je oudere kinderen zwemmen met een pet en T-shirt. En zorg ervoor dat ze in de schaduw spelen als de zon op haar heetst is.
Lees ook onze tips om kinderen te beschermen tegen de zon.
bejaarden
Bij ouderen werken de zweetklieren minder goed waardoor ze de lichaamstemperatuur niet zo goed kunnen reguleren. Bovendien voelen bejaarden minder goed de hitte aan en hebben ze minder dorstgevoel. Zeker sociaal geïsoleerde ouderen zijn erg kwetsbaar. Hou je buur, (groot)ouders of vrienden daarom een extra oogje in het zeil tijdens een hittegolf.
personen met een chronische aandoening
Voor mensen met een hart- en vaatziekte, diabetes, respiratoire aandoeningen, nierinsufficiëntie, ernstige mentale stoornissen of de ziekte van Parkinson kan een hittegolf ook gevaarlijk zijn.
mensen met overgewicht
Ook je gewicht speelt een rol in een goede warmteregulering. Zo hebben mensen met overgewicht minder warmteafvoer via de huid en krijgen ze het sneller heet doordat ze extra gewicht meedragen.