Zonnebrand herken je aan een pijnlijke, rode huid. Bij een donkere huid is de roodheid minder zichtbaar. Zowel mensen met een licht als met een donker huidtype ervaren doorgaans dezelfde symptomen zoals een warme, gevoelige en jeukende huid. Na verloop van tijd zal je huid ook vervellen. Bij erge verbranding kunnen er ook blaren ontstaan op je huid.
Of je nu verbrand bent op je gezicht of op andere delen van je lichaam, het is belangrijk om snel te handelen om de symptomen te verlichten en verdere schade te voorkomen.
- Ga meteen uit de zon.
- Blijf uit de zon totdat je huid volledig is genezen. Draag beschermende kleding en een hoed om je huid te beschermen tegen verdere schade.
- Koel je huid af met een lauwe douche of een natte doek om roodheid en zwelling weg te krijgen.
- Drink regelmatig water en hydrateer je huid met een vochtinbrengende crème om jeuk tegen te gaan en de genezing te bevorderen. Vermijd producten met alcohol want die drogen je huid meer uit.
- Draag lichte kledij die niet schuurt of knelt.
- Als je blaren hebt, blijf je er best van af. Door ze open te prikken, kan je infecties krijgen.
- Gebruik eventueel paracetamol om de pijn te verminderen.
Meestal duurt het ongeveer twee tot vijf dagen voor je huid weer beter is.
Heb je ook last van de volgende symptomen?
- sterk gezwollen huid
- grote brandblaren
- braken en misselijkheid
- koorts en hoofdpijn
- hartkloppingen
Dan ga je best naar de dokter. Ook als een baby of kind zonnebrand heeft, raadpleeg je best een arts. Naast zonnebrand, kan je nog gevaar lopen op uitdroging en een zonneslag. Lees meer over wat je kan doen tegen een zonneslag .