Hoe weet je of je huid gevoeliger zal zijn voor de zon bij inname van een bepaald geneesmiddel? Dat kan je niet met zekerheid zeggen. Het hangt af van het soort geneesmiddel en van de manier waarop je lichaam een medicijn opneemt en afbreekt. Ook je huidtype speelt een rol.
Je huid kan op twee manieren reageren op de combinatie van medicijnen met zonlicht en uv-stralen:
onmiddellijke reactie of fototoxische dermatosen
In de meeste gevallen zie je het effect bijna onmiddellijk. Je kunt het vergelijken met een zonneslag, waarbij de huid van je gezicht, hals, armen of voeten rood kleurt. Soms met blaren of kleine vochtpuistjes. Het type geneesmiddel, de dosering en de tijd die je in de zon doorbrengt, bepalen hoe intens de reactie is. Meestal geneest de huid vrij vlot en is de reactie na enkele dagen verdwenen. Neem je medicatie die dergelijke reactie kan veroorzaken? Blijf dan best uit de zon, bedek je zoveel mogelijk en smeer je in met een zonnecrème met hoge factor (liefst 50). Lees meer over zonbescherming.
uitgestelde reactie of fotoallergische dermatosen
In deze gevallen komt de reactie pas na enkele uren, tot zelfs enkele dagen en na meerdere blootstellingen. Ze uit zich in schilferende rode vlekken en blaasjes die hevig jeuken, een beetje vergelijkbaar met eczeem. Soms zijn er ook bruin- of blauwachtige pigmentafwijkingen te zien. Je ziet de vlekjes ook op lichaamsdelen die niet in contact kwamen met de zon. De intensiteit of hoeveelheid zon speelt hier ook minder een rol. Een korte blootstelling aan de zon kan later een nieuwe opstoot uitlokken. Gelukkig verdwijnen de symptomen meestal na enkele dagen. In beperkte gevallen houden ze weken of zelfs maanden aan.