onderwerp:
handen wassen doe je zo
Regelmatig de handen wassen is noodzakelijk om het risico op besmetting en verspreiding van bepaalde infectieziekten te beperken. Onze handen komen dagelijks in contact met duizenden micro-organismen. Goed handen wassen verkleint het risico op besmetting.
1. handen wassen met water alleen is onvoldoende
Je handen enkel met water afspoelen, heeft weinig effect op het aantal bacteriën. Voor een goede handhygiëne is het belangrijk dat je de handen inzeept, bij voorkeur met een pompje gevuld met vloeibare zeep. Ook op een stuk zeep kunnen er zich immers micro-organismen bevinden. De BE.CARE verzorgende handzeep bevat enkel zachte bestanddelen waardoor ze perfect geschikt is voor veelvuldig gebruik en bovendien ruikt ze heerlijk. Zorg dat je steeds zowel de handpalmen als de polsen, de vingers en de ruimte tussen de vingers goed inzeept.
2. afdrogen is even belangrijk
Je handen goed afdrogen na het handen wassen, is even belangrijk als het wassen op zich. Bacteriën verspreiden zich immers sneller via een natte huid. De meest hygiënische manier is waarschijnlijk het papieren wegwerpdoekje. Door de wrijving met het papier verdwijnt meer dan de helft van de huidvreemde bacteriën. Een handdoekrol van textiel scoort op dat vlak een pak slechter. Niet alleen duurt het langer om er je handen mee te drogen maar er blijven ook meer bacteriën achter. Over de effectiviteit van heteluchtdrogers bestaat er niet echt een wetenschappelijke consensus. Het ene onderzoek stelt dat ze zorgen voor een toename van het aantal bacteriën terwijl andere studies dat weer tegenspreken. De kans bestaat dat de luchtdrogers ook micro-organismen in de ruimte blazen. Maar waarschijnlijk zijn de eventuele gezondheidsrisico’s vrij beperkt.
3. was je handen meerdere keren per dag
Het spreekt voor zich dat je de handen best wast na elk toiletbezoek. Maar ook wanneer je gaat koken, in contact komt met lichaamsvochten, dieren, afval of vervuilde oppervlakken doe je er goed aan om de handen erna grondig te wassen.
4. neem handgel mee
Soms ben je op een plek waar er geen water of zeep beschikbaar is, bijvoorbeeld op reis. Handalcohol is dan een goed alternatief. Ze bestaan zowel in de vorm van reinigende doekjes met alcohol als een vloeibare ontsmettingsgel.
5. hydrateer je handen
Regelmatig je handen wassen heeft echter ook een keerzijde. Het klinkt vreemd maar water doet onze huid uitdrogen. En uitdrogen betekent ook rimpelen en verouderen. Om droge handen te voorkomen is het daarom belangrijk dat je je handen verschillende keren per dag inwrijft met een vochtinbrengende handcrème. Zo hou je de huid goed vet. De BE.CARE verzorgende handcrème is zacht voor de huid en haar hydraterende bestanddelen doen je handen zacht en soepel aanvoelen. Breng telkens een kleine hoeveelheid crème aan en masseer goed in. De niet-vette textuur van de BE.CARE handcrème trekt snel in.
Eventueel kun je voor het slapen je handen inwrijven met een extra dikke laag handcrème en vervolgens katoenen handschoenen aantrekken zodat het product de hele nacht kan doorwerken. Voor de nagelriemen bestaat er specifieke nagelriemolie.
6. vermijd parabenen
Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die ervoor zorgen dat producten langer houdbaar blijven. Ze komen vaak voor in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar soms ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Door de groei van schimmels en bacteriën af te remmen, zorgen ze ervoor dat je het product langer kunt gebruiken. Studies doen echter twijfelen aan de veiligheid van parabenen en ook de Wereldgezondheidsorganistaie (WHO) maakt zich zorgen over het hormoonverstorende karakter. Daarom vraag je best raad aan je apotheker over verzorgingsproducten die parabeenvrij zijn.