onderwerp:
urineverlies bij vrouwen: doorbreek het taboe
Bijna een derde van alle vrouwen komt het ooit tegen: urineverlies. Je kan je plas niet meer goed ophouden, bereikt het toilet niet meer op tijd of verliest per ongeluk enkele druppels bij een inspanning. Urineverlies bij vrouwen, vooral bij jonge dames, is nog steeds een groot taboe.
urineverlies bij vrouwen - je bent niet alleen
Je schaamt je voor je probleem, vindt het moeilijk om dit te bespreken en weet misschien niet eens goed met wie. Nochtans bestaan er heel wat oplossingen voor urineverlies bij vrouwen.
Ben jij één van die vrouwen die, zonder aandrang te voelen, plotseling wat urine verliest bij het bukken, niezen, hoesten, lachen, iets optillen, de trap oplopen, lopen of springen? Dan heb je wellicht inspannings- of stressincontinentie. De oorzaak van dit type incontinentie is de sluitspier die de spanning of druk in de blaas niet meer de baas kan op het ogenblik dat deze plots verhoogt.
Ben jij één van die vrouwen die heel plots hevige aandrang voelt en haar plas niet meer kan ophouden tot aan het toilet? Dat heet dan aandrangincontinentie. Dat komt omdat de blaas plots krachtig samentrekt, op ogenblikken dat dit helemaal niet nodig is en zonder dat je daar wat aan kan doen. Voor je goed en wel voelt dat je moet plassen, is het vaak al te laat.
Er bestaan nog verschillende andere soorten incontinentie en je kan ook een gemengde vorm van urineverlies hebben.
Urineverlies bij vrouwen kan ook het gevolg zijn van een aandoening. Een ontsteking van je blaas, een tumor of steen, of een verstoring van de zenuwen in je blaas kan voor ongewenst urineverlies zorgen.
Heeft een vrouw meer kans op urineverlies?
Helaas: ja. Urineverlies bij vrouwen komt veel vaker voor dan bij mannen, door verschillende factoren:
- door de druk die je op je bekkenbodemspieren zet bij je bevalling kan je je sluitspieren behoorlijke schade toebrengen
- hormonale veranderingen na je menopauze werken urineverlies in de hand
- sommige geneesmiddelen (zoals plaspillen) zorgen voor een extra geprikkelde blaas
- door je anatomie is je plasbuis nu eenmaal veel korter dan die van een man
Je leeftijd speelt uiteraard ook een rol. Maar dat betekent niet dat urineverlies enkel voor oudere vrouwen is weggelegd.
- Tienermeisjes kunnen last hebben van (voorbijgaand) urineverlies, zowel door hun hormonale onevenwicht als doordat de verschillende delen van hun urinaire stelsel nog in volle ontwikkeling zijn. Wanneer deze onderdelen nog niet 100% op elkaar zijn afgestemd, loop je kans op een vorm van stressincontinentie.
- Intensieve sporters kunnen ook urineverlies ervaren. Dit wordt dan uitgelokt door de activiteit zelf zoals paardrijden, gewichtheffen of ropeskipping; Hoe intensiever de activiteit, hoe meer en sneller je last krijgt van incontinentie.
- Normaal gezien bevindt je sluitspier zich in je buikholte. Bij een nies- of hoestbui krijg je dan niet enkel druk op je blaas, maar ook op de sluitspier zelf, waardoor deze nog wat harder dichtknijpt. Handig! Helaas durft deze sluitspier na een zware bevalling uitzakken tot buiten de buikholte. Zelfs een paar millimeter ‘verschuiving’ maken een enorm verschil wat urineverlies betreft.
- Zit je in je menopauze of heb je deze net achter de rug? Dan is de kans groot dat je met urinaire klachten te maken krijgt. Ook de menopauze kan voor een verplaatste sluitspier zorgen.
Hulpmiddelen en tips voor vrouwen met urineverlies
Heb jij last van ongewenst urineverlies? Dan geven we je graag alvast volgende tips mee:
- Raadpleeg altijd een arts die je vertrouwt. Die kan je vertellen welk probleem aan de basis ligt van jouw urineverlies.
- Gewichtsverlies van 5 à 10% vermindert vaak al vele symptomen.
- Een aanrader voor elke vrouw met urineverlies: bekkenbodemspieroefeningen.
Er bestaat een uitgebreid gamma aan discrete hulpmiddelen zodat jij je nergens voor hoeft te schamen. Discrete inlegverbanden en wegwerpbroekjes, absorberende wasbare slipjes, beschermend beddengoed tot producten die je huid en intieme zone verzorgen en beschermen. Absorberende broekjes, inlegverbanden, beschermend beddengoed, alles voor jouw comfort en een veilig gevoel. Kom zonder blozen eens langs in je Goed thuiszorgwinkel, waar een bekwaam adviseur voor je klaarstaat.
discreet advies op maat
Kom zonder blozen eens langs in je Goed thuiszorgwinkel, waar een bekwaam adviseur voor je klaarstaat.