Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

insectenbeten

artikel 23 maart 2023

muggenmelk of zonnecrème: wat smeer je eerst?

Heerlijk toch, die zonnige zomerdagen. Ideaal om er op uit te trekken in de natuur of te genieten van een luilekkerdagje aan een zwemvijver of op het strand. Heerlijk, dat zeker, maar helaas niet ongevaarlijk. Denk altijd aan gepaste bescherming tegen de zon. En ook insecten durven je overdag lastig te vallen. Maar kan je zonnecrème zomaar combineren met anti-insectenspray? Goed geeft antwoord.

muggenmelk of zonnecrème: wat smeer je eerst?

muggenmelk, zonnecrème of beide?

Heeft zonnecrème een invloed op de werking van insectenwerende middelen? En omgekeerd? Ja, een zonnecrème kan de absorptie van de stoffen die in een insectenwerend middel zitten verhogen, waardoor deze sneller in je lichaam dringen. Omgekeerd kunnen de producten tegen insecten ook de werkzaamheid van zonnecrème verminderen. Maar moet je dan het ene laten voor het andere? Neen.

Zonnecrème en anti-insectenmiddel kan je perfect samen gebruiken. Maar best in de juiste volgorde:

  • Smeer je 30 minuten voor blootstelling aan de zon in met zonnecrème, zodat die goed in de huid kan trekken. Gebruik zeker een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (minstens factor 30) om de invloed van het anti-insectenmiddel op de werkzaamheid te compenseren.
  • Breng er 10 minuten later een dun laagje insectenwerend middel bovenop aan.
  • Controleer altijd de gebruiksinstructies van het insectenwerend product. Daar staat bij hoe lang het je beschermt tegen insecten. Hou rekening met het feit dat je zonnecrème veel regelmatiger moet aanbrengen. Ontdek onze tips om te smeren
  • Net als zonnecrème moet je ook insectenwerende middelen opnieuw aanbrengen na een zwembeurt.
  • Op sommige plaatsen of in bepaalde gebieden zijn er weinig insecten overdag, maar komen ze wel bij valavond opzetten. Op dat moment hoef je je natuurlijk niet meer in te smeren tegen de zon.

bescherm je tegen insecten

Heb je een uitstapje gepland in de natuur? Het is altijd leuk om samen met je kinderen of kleinkinderen een avontuurlijk blotevoetenpad te volgen, te genieten van een dagje waterpret aan een mooie zwemvijver of op trektocht te gaan door bossen, weilanden, beken en moerassen. Denk er echter aan dat er heel wat vervelende insecten leven in de natuur. Een wespensteek of tekenbeet kan de pret wel eens bederven. Zorg daarom voor de gepaste bescherming tegen insecten:

  • Controleer jezelf en je kinderen na een uitstap in de natuur altijd op teken. Hoe kan je een tekenbeet herkennen en hoe moet je een teek verwijderen?
  • Vertoef je in de buurt van water? Smeer je dan in met een insectenwerend middel, onder meer om muggen- en dazenbeten te vermijden.
  • Gebruik datzelfde middel eender waar, vanaf de avond valt.
  • Zo’n repellent beschermt je meestal trouwens even goed tegen andere insecten, zoals vliegen, wespen, bijen, teken.
  • Draag lichte kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen wanneer je gaat wandelen in een bos, door gebieden met hoge grassen of met veel begroeiing.
  • Zorg voor muggenramen in de slaapkamers en vliegenramen aan de deuren en ramen die je overdag graag openzet.

Lees meer over het voorkomen en verzorgen van insectenbeten

waarom moet je je beschermen?

We weten ondertussen allemaal wel dat de zon heel wat gevaren inhoudt. De uv A-stralen schaden je huid en zorgen voor rimpels en algemene huidveroudering. De uv B-stralen kunnen je huid dan weer verbranden. Bovendien verhoogt het risico op huidkanker wanneer je je onbeschermd blootstelt aan de zon. Smeren is dus de boodschap, altijd en overal, niet alleen op vakantie. Ontdek alles over zonbescherming en lees onze tips om veilig te zonnen.

Insectenbeten of -steken zijn vooral vervelend en in sommige gevallen ook pijnlijk. In onze contreien moet je in de eerste plaats opletten voor teken. Wanneer je reist naar verre landen, is het noodzakelijk om je te beschermen tegen muggen die bepaalde ziekten kunnen overdragen, zoals malaria, dengue, zikakoorts en chikungunya. Wat kan je nog doen om insectenbeten te voorkomen en hoe moet je ze verzorgen? Lees het in ons dossier ‘insectenbescherming’.

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Onze apotheker helpt je met plezier verder en geeft je advies over de producten die je nodig hebt, zowel voor je reis- als huisapotheek. 

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius